2015.11.02. 12:25:21 17432 283

6 húsmentes szendvics a kiegyensúlyozott táplálkozásért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A WHO-s hír kapcsán (a feldolgozott húsfogyasztás növeli a rák kockázatát) sokan felháborodtak, hiszen gyakorlatilag naponta kiderül valamilyen élelmiszercsoportról, hogy növeli a rák kockázatát. Lassan már levegőt sem merünk venni, nem hogy jóízűen megenni egy finom babgulyást, természetesen füstölt csülökkel (nálunk ez volt a hétvégi menü ;)).

Sajtos szendvics - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtos szendvics

Na de, hogy ne komolytalankodjuk el a dolgot, azért tisztában vagyunk azzal, hogy túl sokat nem célszerű ezekből az ételekből fogyasztani. A dietetikusok azt ajánlják, hogy ügyeljünk az egyensúlyra, és ne legyen szélsőséges az étkezésünk.

Hogy segítsünk ezt megvalósítani, összegyűjtöttünk néhány húsmentes szendvicsötletet, hiszen a legtöbben ebben a formában fogyasztjuk a felvágottakat. Sokan mást nem is tudnak elképzelni reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának, mint egy jó kis sonkás szendvicset. Ha érdekelnek az alternatívák, íme egy-két finom és tápláló ötlet.

1. Sajtos szendvics

Kedvenced a bagel, olíva olaj, mozzarella sajt és paradicsom kombináció lesz, de bármilyen más sajttal és pékáruval is elkészítheted. A sajtos szendvicsbe, akár almaszeleteket is tehetsz például Camambert sajttal, de a salátalevél, majonéz, trappista sem rossz ötlet. Nagyon változatosan elkészíthetőek.

2. Avokádós szendvics

Készíthetsz avokádókrémet, de nagyobb darabokban is a szendvicsbe kerülhet az avokádó. Sajttal, paradicsommal kiváló csemege.

3. Tojáskrémes szendvics

Ezt a finomságot többféleképpen is ellehet készíteni, de mindennek az alapja a keményre főtt tojás. Mi általában először villával összetörjük a tojásokat, puha vajjal turmixgépe tesszük, majd mustárral és majonézzel, sóval-borssal ízesítjük. Ha nincs laktóz intoleranciád tejföllel vagy natúr joghurttal is hígíthatod. Rozskenyérrel és gyakorlatilag bármilyen zöldséggel isteni finom!

4. Zöld fűszeres túrókrémes szendvics

A klasszikus körözöttet is elkészítheted, vagy kipróbálhatod, ezt a zöld fűszeres változatot.

  • 250 g túró
  • 3 evőkanálnyi apróra vágott snidling
  • 2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem zöld
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 evőkanálnyi apró karikákra vágott zellerszár
  • tejföl

Gyakorlatilag bármilyen zöld fűszeres kombinációval elkészíthető, amit szeretsz. Kaporral is isteni. Tejfölből mindig annyit keverjünk hozzá, amennyitől szépen kenhető lesz. Ha előkészítettük a hozzávalókat, egyszerűen csak összekeverjük őket.

5. Tonhalkrémes szendvics

Tonhal konzerv és majonéz, ki ne ismerné ezt a kombinációt. Facsarj bele egy ici-pici citromot is, és dobd fel például petrezselyemzölddel vagy zellerszárral.

6. Falafeles szendvics

Hozzávalók:

  • 25 dkg konzerv (vagy főtt) csicseriborsó
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kiskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • petrezselyemzöld
  • só, bors ízlés szerint
  • indiai fűszerkeverék (garam masala) ízlés szerint
  • 1 tojás
  • olaj

A petrezselymet apróra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a csicseriborsót lecsepegtetjük. Turmixgépbe helyezzük őket, majd fűszerezzük, ráütjük a tojást és pépesítjük, de maradjon egy kicsit darabos. Lapos fasírtokat készítünk belőle, hiszen szendvicsbe szeretnénk tenni. Forró olajban kisütjük. Kerüljön mellé salátalevél vagy valamilyen zöldség a szendvicsbe.

S ha már csicseriborsó ne feledkezzünk el hummuszról sem!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.