2015.09.01. 14:10:14 10552 253

7 ok, amiért idén ősszel is szívesen szőlőzünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a szőlő az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk? 18%-a cukor, sőt akár magasabb is lehet a szénhidrát aránya. Ettől függetlenül (vagy ezzel együtt) nagyon is érdemes a kerek szemeket majszolgatni.

Szőlőfürtök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlőfürtök

Nemcsak a szőlőmag és a bor értékes

Szőlőmagolaj vagy őrlemény jótékony hatásait nem érdemes elvitatni, hiszen az egészség megőrzéstől a szépségápolásig ezer és egyféleképpen felhasználhatjuk. A szőlőmagból készült termékek nagyszerű hatásairól itt írtunk egy összefoglalót: Amit a szőlőmagról tudni kell.

A vörösbor fogyasztását már-már kötelezőnek érzi mindenki, hiszen annyi mindent hallottunk a fogyókúrában, valamint a szív- és érrendszer karbantartásában játszott szerepéről.

De mi a helyzet a gyümölccsel? Természetesen a szőlő szemezgetése sem lehet egészségtelenebb, mint a belőle készült termékek fogyasztása. :)

Vitaminok és ásványi anyagok kincses tára

E, B1, B5, K-vitamint és némi C-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagok közül a kálium, a foszfor, a cink, a kalcium, a nátrium és a magnézium fordul elő benne nagy mértékben, illetve egy kicsi vas.

A szőlőfogyasztás vérszegénység, székrekedés, aranyér és gyulladások kezelésére akár kúraszerűen is alkalmazható, nagyszerű antioxidáns hatásának és rosttartalmának köszönhetően, de nézzük részletesebben, mi mindenre jó egy fürt szőlő.

Így őrzi egészségedet a szőlő

  1. A szőlő részt vesz az immunrendszer általános védelmében vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

  2. A benne található létfontosságú nyomelemek közreműködnek az idegrendszer és az emésztés működésében, valamint erősítik a csontokat is.

  3. A szőlő magas savtartalma elősegíti a jó étvágyat, míg rostjai serkentik az emésztést. Ideális táplálék ezért időseknek és étvágytalan gyerekeknek is. A székrekedésben is segíthet, hiszen beindítja a lomha beleket.

  4. Reumásoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel az ilyen eredetű gyulladásokra is jó hatással lehet.

  5. Mivel magas a szénhidrát tartalma, amit a szervezet azonnal fel is használhat, ezért gyors segítség lehet, ha fáradtnak érzed magad – szellemileg és fizikailag is.

  6. Többféle flavonoidot is tartalmaz, melyek segítenek az erek védelmében, így a szőlő jó hatással van a szívre, a vérnyomásra és a koleszterinszintre is.

  7. Ezenkívül antioxidáns hatása megvédi a sejteket a szabad gyökök támadásától, így lassíthatja az öregedés folyamatát és a daganatos betegségek ellen is némi védelmet nyújthat a fogyasztása.

Hogyan fogyaszd?

A friss gyümölcs, illetve annak frissen préselt leve is rendelkezik a fent említett jótékony hatásokkal.

A szőlő jól mutat a sajttálakon és íze remekül illik a különböző sajtokhoz. Párolt káposztában, hús ételek töltelékében kellemes meglepetés lehet. Rétesbe is tölthetjük. Szőlős receptek itt>>

A szőlő szüreteléséről és tárolásáról itt olvashatsz bővebben.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, origo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Amikor a spenót és a csicseriborsó találkozik – Gyors és finom egytálétel a rohanós hétköznapokra

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, annál kevesebbet szeretnénk a konyhában bíbelődni az ebéd, meleg vacsora elkészítésével. Szerencsére, egy-egy mentő ötlet mindig szembejön! Most egy spenótos, csicseriborsós verzió!