2020.06.01. 13:27:12 11188 320

A csecsemők szívbetegségének új okát fedezték fel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Troponinnak nevezik azt a fehérjét, amelyről most egy nemzetközi kutatócsoport kiderítette, hogy – bizonyos körülmények között - szívbetegségeket okoz a csecsemőkben és befolyásolja a szív vérszivattyújának a teljesítményét. A troponin maga egyáltalán nem ismeretlen anyag.

Alvó csecsemő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alvó csecsemő

Az akut infarktussal a kórházba érkező betegeknél a jelenleg érvényben lévő ajánlások különösen a kardiális troponin meghatározását javasolják, amely az elektrokardiográfiával (EKG) és a szívkatéterezéssel együtt az AMI (akut myocardialis infarktus) diagnosztikájának lényeges eleme.

A Floridai Állami Egyetem (FSU) kutatócsoportja új kölcsönhatásokat fedezett fel a troponin egyes részein. A troponin három részből áll - troponin C, troponin I és troponin T -, amelyek együtt működnek a szív vérszivattyújának szabályozásában. Az FSU kutatói feltárták a troponin C kölcsönhatásait a troponin T olyan részeivel, amelyek csökkenthetik a pulzus erősségét, amit a tudósok korábban még nem vettek észre. "Mindezek a fehérjék úgy működnek, mint egy zenekar" - mondta Jose Pinto, az Orvostudományi Főiskola egyetemi docense. "Mi a legfontosabb egy zenekar számára? Harmóniában, egyensúlyban kell lennie. Jó egyensúlynak és harmóniának kell lennie, különben nem fog jó zenét előállítani. Ha ezek a fehérjék nincsenek szinkronban a többi fehérjével nem lesz harmonikus vagy kiegyensúlyozott a „zenekarod”, és ez vezet a betegséghez."

A legtöbb korábbi munka a troponin C és a troponin I, illetve a troponin T és a tropomyosin nevű protein közötti kölcsönhatásokra összpontosított. A troponin C és a troponin T közötti új kölcsönhatás "olyan kölcsönhatás, amely modulálja, hogy mekkora erőt generál a szív az egyes pulzusokban" - mondta Pinto. "Ha növeli ezen interakciók számát, akkor valószínűleg csökken a szív összehúzódása, és ha megakadályozza ezeket az interakciókat, akkor megnő az egyes szívverések összehúzódása." De a tudomány néha több kérdést vet fel, mint választ. A kapcsolódó tanulmány a genetikai variánsok új kombinációjáról számolt be a troponin C másik részén, amely szintén szívbetegséget okozott csecsemőkben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a troponinnak ismeretlen szerepet kell játszania, esetleg a sejtmagban - mondta P. Bryant Chase, a Biológiai Tudományok Tanszékének professzora.

A DNS-szekvenálás azt mutatta, hogy ha egy anyának és egy apának nagy mértékben eltérő DNS variánsai vannak, az befolyásolhatja a csecsemőben lévő troponin C fehérjét. Noha a kutatók a szülőknél szívproblémákra számítottak, ők nem mutattak ilyen tüneteket.. Ezzel szemben, habár a gyermekeikben meg volt a szülőktől származó mindkét variáns, kifejlődött a szívbetegség.

Ezeket a betegségeket a látszólag kis változások okozzák a DNS-ben - mondta Chase. "Vannak genetikai technológiák, amelyek ezt megfordítják, és kialakítják a közös DNS-szekvenciát, de a genetikai technológiák alkalmazása az emberi betegségekben még gyerekcipőben jár, és nincs biztos és etikus módszer a genomváltozás alkalmazására minden szívbeteg számára. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben számos betegség genetikai variánsai helyrehozhatók lesznek, de az orvosi közösség csak most kezdi megtudni, hogyan lehet ezt biztonságosan megtenni."

Forrás: medicalexpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!