2016.01.06. 14:46:11 15650 286

A csodálatosan sokoldalú metélőhagyma, avagy snidling
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbbször frissen az ételre csipkedjük, és úgy élvezzük enyhén hagymás, finom és gazdag ízét a metélőhagymának. De tudtad például azt, hogy fűszerolaj is készül belőle, vagy hogy Nagy Károly is imádta? Ráadásul még gyógyhatást is tulajdonítanak a zöld növénykének!

Metélőhagyma, snidling - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Metélőhagyma, snidling

A metélőhagyma vagy snidling az amarilliszfélék családjába sorolt, hagymás, évelő zöldség, amely a leggyakrabban használt fűszernövények közé tartozik. Már Nagy Károly utasításba adta a csöves levelű zöldség termesztését, hogy élvezhesse a növény jótékony hatását. A metélőhagymát akkoriban búskomorság és megbűvölés elleni szerként tartották számon. Levél és virága kiemelkedően sok C-vitamint és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz.

A főzés közben elveszett vitaminok pótlására ajánlott az ételekhez hozzáadni. Enyhén csípős, pikáns íze a benne lévő nagy mennyiségű mustárolajnak köszönhető. További fontos összetevője a kén, amely enyhíti a gyomorpanaszokat. Egészségünkre gyakorolt további jótékony hatása, hogy serkenti a gyomorsavképződést, és így felgyorsítja az emésztést, valamint fokozza a szervezetben a zsírégetést, és javítja az étvágyat. A C-vitamin mellett karotinban és B2-vitaminban is bővelkedik. Mindezeken felül fehérjét, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz. A metélőhagyma baktériumölő hatású.

FŰSZEROLAJ A METÉLŐHAGYMA VIRÁGÁBÓL

A gasztronómiában a metélőhagyma levelei mellett a növény tetszetős halványlila virágait is felhasználják. Ezek enyhébb ízűek, és csodás színt adnak a salátáknak. Fűszerolaj is készülhet belőlük. 1 liter semleges ízű növény olajhoz adjunk 60 g metélőhagyma-virágot. Az olaj egy hét elteltével pirosra színeződik, és átveszi a virágok lágy aromáját.

Gyógyító hatás: A metélőhagyma kedvező tulajdonságai legalább annyira sokfélék, mint alkalmazási területei a konyhában. Serkenti az étvágyat, javítja az emésztést, enyhíti a gyomorfájást és a szélszorulást. Enyhén hashajtó és vizelethajtó hatású. Sószegény táplálkozás mellett segíthet a vérnyomás csökkentésében. Fertőtlenítő és hurutoldó hatása megfázás esetén bizonyulhat hasznosnak.

HATÓANYAGOK

A metélőhagyma illóolajai - főként a mustárolaj - jótékony hatást gyakorolnak a légutak és az emésztőrendszer nyálkahártyájára. A benne lévő ásványi anyagok, mint például a szívbarát kálium, a csonterősítő kalcium, a vas, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitamin, fontos tápanyagforrássá teszik. 75 mg-os C-vitamin-tartalmával 100 g metélőhagyma a napi C-vitamin-szükséglet mintegy felét fedezi.

Csökkentsük koleszterinszintünket - A metélőhagyma elősegíti a zsírok emésztését. Ha rendszeresen fogyasztunk metélőhagymát, csökkenthetjük a koleszterinszintünket.

Előzzük meg a megfázást - A téli időszakban apróra vágva használjuk rendszeresen saláták és krémtúrók fűszerezéshez, szórjuk szendvicsek és burgonyapüré tetejére, felaprított petrezselyemmel keverve pedig hintsük levesekbe és mártásokba. Így élvezetes módon csökkenthetjük a megfázás kockázatát.

KONYHAI TIPPEK

A metélőhagymát röviddel étkezés előtt aprítsuk fel, és adjuk hozzá az ételekhez - így ugyanis megőrzi vitamin- és illóolaj-tartalmát. Semmiképpen se tegyük ki hő hatásának, különben értékes tápanyagainak nagy részét elveszíti.

A metélőhagyma fagyasztásra kiválóan alkalmas. Mossuk meg, aprítsuk fel, majd adagoljuk jégkockatartóba, és öntsük fel egy kevés vízzel. Kiolvasztani úgy tudjuk, ha a metélőhagymás jégkockát egy szűrőbe tesszük. Tartsunk otthon cserépben metélőhagymát, és a leveleket használjuk fel a növény virágzásáig. A metélőhagyma ezt követően ugyanis sokat veszít a z ízéből.

A metélőhagyma csöves levelei őrlésre nam alkalmasak. Ha összezúzzuk őket, levükkel együtt az ízüket is elveszítik. Legjobb, ha a metélőhagymát konyhai ollóval vagy éles késsel aprítjuk fel.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?