A D vitamin tartalmú étrendkiegészítőkhöz mindképpen vegyünk be magnéziumot is!
Mint ismeretes, a D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, amelyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges.
Igenám, de hiába vesszük be a D-vitamint tartalmazó étrenkiegészítőket, azoknak az 50 százaléka eltárolódik és nem hasznosul – állapította meg Mohammed S. Razzaque Lake Erie Oszopátiás Orvostudományi Főiskola kutatója, egy friss tanulmányban. Éppúgy, ahogy a kalciumnak szüksége van D-vitaminra, a D-vitaminnak szüksége van a magnéziumra, hogy teljes mértékben kifejtse a hatását. A kutató kifejtette, hogy a D-vitamin-kiegészítők fogyasztása növeli az ember kalcium- és foszfát-szintjét, még akkor is, ha továbbra is D-vitamin-hiányosak. Ezért az emberek érrendszeri meszesedésben szenvedhetnek, ha a magnéziumszintjükre nem figyelnek és az nem elég magas.
Az optimális magnéziumszinttel rendelkező betegeknek kevesebb D-vitamin-kiegészítésre van szükségük a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. A magnézium csökkenti az oszteoporózist is, enyhítve a csonttörések kockázatát, amelyet az alacsony D-vitamin szintnek tulajdoníthatnak - jegyezte meg Razzaque. Míg az ajánlott napi magnéziummennyiség férfiaknál 420 mg, nőknél 320 mg, az Egyesült Államokban a szokásos étrend ennek a mennyiségnek csak körülbelül 50% -át tartalmazza! Ez azért van, mert manapság nagyon sok feldolgozott ételt fogyasztunk, amelyek magas finomítású gabonaféléket, zsírt, foszfátot és cukrot tartalmaznak ám nagyon kevés magnéziumot.
De van megoldás. A magas magnéziumtartalmú ételek közé tartozik a mandula, banán, bab, brokkoli, barna rizs, kesudió, tojássárgája, halolaj, lenmag, zöld zöldségfélék, tej, gomba, egyéb diófélék, zabliszt, tökmag, szezámmag, szójabab, napraforgómag, édes kukorica, tofu és teljes kiőrlésű gabonafélék. Lehet választani.
Forrás: medicalexptress.com