A dáma csókja, avagy egy falat mandulás süti olasz módra
Ínycsiklandó csokiréteg két kis halom mogyorós vagy mandulás süti között, ez a baci di dama. A recept Piemont egyik kisvárosából származik, ahol a cukrászmesterek többféle változatban is kikísérletezték ezt az omlós desszertet.
Vigyázat! A sütemény tényleg olyan, mint a jó csók! Vagyis az egyik egy másikhoz vezet…
Egyszer mindenképp érdemes elkészíteni a mandulás és a mogyorós receptet is, hogy megtudhasd, te milyen csókot szeretsz jobban.
Hozzávalók (összeragasztva kb. 125 darabhoz):
300 gr vaj
300 gr cukor
300 gr mandulaliszt (vagy nagyon apróra darált mogyoró, esetleg ez a kettő vegyesen)
300 gr liszt
50 gr tojásfehérje
1 csipet finom só
375 gr étcsokoládé a töltelékhez
Elkészítés:
A baci di dama elkészítéséhez kezdjük az omlós tészta sütésével. A tojásfehérjét egy tálba öntjük, adjuk hozza a sót.
A puha, de még nem folyékony vajat és a cukrot habverővel keverjük össze - alacsony sebességre kapcsolva -, amíg a tészta jól össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá a mandulalisztet és keverjük tovább a mixerrel.
A sózott tojásfehérjét öntsünk bele a masszába, és amint jól összekevertük, adjuk hozzá a már átszitált lisztet is. Alacsony sebességgel folytassuk a keverést, néhány másodpercenként egy spatulával megtisztítva a keverőedény széleit. Amint a liszt felszívódik, a tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, és a tetejére is hintsünk egy vékony lisztréteget. Fedjük le a tésztát alufóliával, és így tegyük 2-3 órára a hűtőbe.
Az idő lejárta után tegyük enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsuk ki a tésztát egy sodrófával körülbelül 1 cm vastagságúra. Vágjuk fel körülbelül 2 cm széles csíkokra egy éles kés segítségével.
Hozzunk létre egyfajta rácshálót úgy, hogy a tészta másik oldaláról is elvágjuk a tésztát 2-2 cm-es darabokra. Az így kapott négyzetekből formázzunk golyókat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
180 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Amint aranybarnák a sütik, vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Csak ekkor lágyítsuk meg a csokoládét, és folyassuk bele egy sütőpapírból formázott tölcsérbe. A félgömbök egyik felét fordítsuk fejjel lefelé és a közepére nyomjunk a csokiból. A csokira helyezzünk egy másik sütit. Csak enyhén nyomjuk össze a két felet.
Fogyasztás előtt hagyjuk megszilárdulni a tölteléket. Ha a levegő hőmérséklete túl meleg, tegyük az elkészült baci di dama sütiket hűtőszekrénybe.
A sütemény megsült tésztája önmagában 1 hétig is eláll, ha hűvös helyen tudjuk tárolni, Betölteni a csokoládét - a sütéstől számított egy héten belül - bármikor betudjuk.
Forrás: www.giallozafferano.com