2022.09.07. 09:40:00 6007 236

A félrevezetés művészete - Szúrd ki a hantást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretitek a fából készült, kissé füllentős Pinokkió történetét? Hiába mókás a hazugság hatására megnővő orrocska, hiába hajtogatunk valamit, attól az még nem feltétlenül lesz igaz. A valós életben nincs ilyen egyértelmű jele annak, ha valaki hazugsággal traktál bennünket, a testbeszéd és a beszédstílus figyelése révén vehetjük csak észre az árulkodó jeleket.

Hazugságon kapva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hazugságon kapva

A nyelvi kommunikáció egyre többször szolgálja azt a célt, hogy a beszélő megváltoztathassa a hallgatóság véleményét vagy éppen a világnézetét. Ez annál könnyebben mehet nekik, minél inkább elkötelezettek a kinyilatkoztatásuk iránt. A meggyőzés azonban kútba fulladhat, amikor a meggyőzni kívánt személy megtévesztést észlel.

Ne hallgass a csalóra!

A közvetve hamis tartalmakat annál hatékonyabban tudják lebukás nélkül átadni a másik félnek, minél kevésbé informatív a félrevezető mondandó. Természetesen ehhez a másik fél is szükségeltetik, mivel kulcsfontosságú, hogy kellően alul informált legyen és valamennyire híján legyen a kontextusfüggő értelmezés képességének.

Külön tudomány szól arról, hogy miként lehet úgy előadni valamit, ami szemen szedett hazugság, hogy a hallgatóságunk előtt ne bukjunk le. A hamis információt ugyanis úgy is meg lehet osztani, hogy a beszélő konkrétan nem hazudik, de bizonyos fokig mégis megtéveszt másokat.

Habár alapvető helyzetben az emberek nehezményezni szokták, ha manipulálni akarják őket, sok esetben még a nyilvánvaló manipulálást sem szúrják ki, mert például elvakultan vagy szenvedélyesen hisznek valakinek vagy valamiben. Sokszor az ilyen közkedvelt dolgok égisze alatt csapnak be akár tömegeket is, ilyenkor a hibás érvelés győzedelmeskedik az éberséggel szemben a kommunikáció során.
Pedig a hazudozás kognitív szempontból nagyobb igénybevételt kíván, mint az őszinte kommunikáció, amellett, hogy a becstelenség a jó hírnév (és a közösség bizalmának) elvesztésével járhat.

Így védekezz a hazugságok ellen!

Azokkal az emberekkel szemben, akikkel még nincs kellő tapasztalatunk, legyünk kissé bizalmatlanabbak és kérdő jelezzük meg mondandójuk hitelességét - a forrás és a tartalom szempontjából ugyancsak.
Ne vegyünk tehát mindent készpénznek, amit mások mondanak nekünk, még akkor is érdemes a dolgok után járni, ha első hallásra szemernyi kétségünk sincsen a hallott információk valódiságában: Figyeljünk fel az ellentmondásokra, a homályos megfogalmazásokra és a következetlenségekre!

A beszélő testbeszéde a leggyakoribb árulkodó jel a hazugság kimondásakor, ezeket könnyen felismerhetjük mindaddig, amíg a füllentésre hajlamos fél meg nem tanulja elrejteni azokat:

  • Elfordulás; ha beszéd közben a másik fél elfordítja tőlünk mondandója bizonyos szakasza közben a fejét vagy akár az egész testét, általában azért teszi, mert hazugságon kapja magát.
  • A száj eltakarása; a tenyérrel, az ököllel vagy akár csak pár ujjal önkéntelenül és pillanatnyi ideig történő mozdulat a száj elé azt jelzi, hogy olyan hangzott el, aminek nem lett volna szabad.
  • A szemmozgás túlzott kontrollálása; a pislogás elnyújtása vagy éppen a túlzott pislogás, illetve a szem “indokolatlan” zárva tartása jellemzően akkor fordul elő, ha valaki valótlant állít.
  • Lefelé görbülő szájrándítás; amikor az elhangzottak nem állnak összhangban a valóban igaznak gondoltakkal. Vigyázat, ha a szemöldök is felszalad a száj rándulásával egyidejűleg, akkor a beszélő valószínűleg valóban nem tudja a választ!

Forrás: www.frontiesin.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...