2024.05.14. 15:38:27 5523 198

A fény napját köszöntik Szegeden
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Interaktív tudományos bemutatókkal, látványos kísérletekkel, izgalmas előadásokkal köszöntik a fény napját a szegedi ELI ALPS lézeres kutatóintézetben csütörtökön este.

Fényművészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fényművészet

2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO általános konferenciáján született döntés értelmében 2018-tól ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. Azért május 16-ra esett a választás, mert 1960-ban Theodore Maiman amerikai mérnök és fizikus ezen a napon végezte az első sikeres kísérletet az általa épített lézerrel.

Theodore Maiman munkásságát ugyan nem ismerték el Nobel-díjjal, de a lézerfizikában azóta többen kiérdemelték ezt az elismerést. Közöttük van a 2018-as év egyik fizikai Nobel-díjasa, Gérard Mourou, aki 2005-ben először javasolta az ELI (Extreme Light Infrastructure) létrehozását. A francia tudós, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora gyakori vendég az ELI ALPS-ban. A tavalyi fizikai Nobel-díjasok közül Krausz Ferenc és Anne L'Huillier - az ő eredményeik alapozták meg az attoszekundumos fizikát -, szintén számos szállal kapcsolódik a szegedi intézethez.

Az ELI ALPS csütörtöki rendezvényén látványos kísérletekkel, érdekes előadásokkal, interaktív tudományos bemutatókkal, vezetett látogatásokkal várják az érdeklődőket. A vendégek néhány órára, egy izgalmas játék erejéig Nobel-díjas tudóssá válhatnak. A "kutatói pálya" első állomásán biztonsági képzésen kell részt venniük, ezen kipróbálhatják a lézervédelmi szemüvegeket, tesztelhetik a sugárvédelmi műszereket és környezetvédelmi és környezettudatosságra fókuszáló teszteket tölthetnek ki. Majd beöltözhetnek a tisztatér-ruhákba, ezt követően megismerkedhetnek az intézet lézereivel, VR-szemüveg segítségével virtuális laborban tevékenykedhetnek, ultragyors folyamatokat figyelhetnek meg, alkatrészeket simogathatnak, betekinthetnek a fény hullámtermészetének rejtelmeibe és egyszerű optikai rendszereket állíthatnak össze. A játékon való részvételtől függetlenül is látogatható programok között szerepelnek a lézerfizikáról szóló előadások, a kutatóintézet épületét bemutató vezetett séták is. Az állomásokat végigjáró játékosok elkészíthetik saját kutatási jelentésüket, melyet publikálhatnak is. A nyolcéves kortól ajánlott, díjmentes programok egy részén - így a központ épületét bemutató vezetett túrákon - való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...