2015.03.31. 16:33:37 11769 398

A friss gyümölcs után a legjobb választás a fagyasztott!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az nem kérdés, hogy a friss zöldségnél és gyümölcsnél nincs jobb. De van, hogy nem áll a rendelkezésünkre, mert tél van, vagy nincs a közelünkben zöldséges, így nem tudunk naponta friss dolgokat beszerezni. A kert hiányáról pedig ne is beszéljünk. De mi a különbség a tartósítási, feldolgozási eljárások között?

Fagyasztott zöldség és gyümölcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztott zöldség és gyümölcs

Nagyon jó választás: a fagyasztott

Először is hadd osszuk meg veletek a jó hírt. A fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget valószínűleg akkor szedték le, amikor annak eljött az ideje. A beérett finomságok pedig nagyon sok tápanyagot tartalmaznak és fagyasztott állapotban meg is őrzik a vitaminokat és ásványi anyagokat. Pontosabban megőriznék..., ha nem lennének egy icipicit megfőzve ill. leforrázva, mielőtt lefagyasztják őket. Ennek köszönhetően akár 20-60%-kal is csökkenthet a vízben oldódó vitaminok és az antioxidánsok mennyisége ezekben a termékekben.

Ennek ellenére a fagyasztott élelmiszer még mindig nagyon jó választás. Nézd meg itt, hogy mit mennyi ideig tárolhatsz a fagyasztóban. Ha a saját termésedet fagyasztod le, az a legbiztosabb!

Közepesen jó választás: konzervált

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket is akkor szedik, amikor beértek, ám már tartalmazhatnak adalék anyagokat, sót és más tartósítószereket is. Ezenkívül biszfenol A is előfordulhat a konzerv termékekben (BPA) a csomagolásuk miatt. Ez egy anyag, amit a polikarbonát műanyagok előállításához használnak, és különösen hajlamos beleoldódni a savas, a sós és a zsíros ételekbe. A BPA-t már többször összefüggésbe hozták például rák kialakulásával, ezért keresd a BPA Free illetve a BPA-mentes termékeket, csomagolásokat.

Elég jó: szárított

Az aszalás során veszítenek vitamintartalmukból a zöldségek és a gyümölcsök, de a rost tartalmuk például megmarad. A probléma ezek fogyasztásával ott kezdődik, amikor túl sokat eszünk belőlük, mivel sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint a friss változat. Legalábbis, ha azonos mennyiségeket hasonlítunk össze: például egy csésze szőlő és egy csésze mazsola. Ráadásul sokszor cukor hozzáadásával készülnek ezek a termékek, ezért, jó ha figyeled, hogy mennyit eszel belőle.

Juice: attól függ

A boltban vásárolt levek lehet, hogy vitamindúsak, de általában hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Ha a juice-ok előnyeit szeretnéd élvezni, készíts otthon, frissen préselt és facsart változatokat. Ne felejtsd el, hogy a gyümölcslevek kalóriadúsabbak a zöldségleveknél, és hogy a levek kevesebb rostot tartalmaznak, mint a nyers zöldek. Csakis kiegészítésként jöhet szóba, de annak nagyon jó.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?