2020.09.09. 13:59:11 11218 255

A határátlépés új szabályai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előzetes előrejelzéseknek megfelelően sajnos az őszhöz közeledve ismét megemelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. A hazai jogalkotás elsődlegesen a határátlépés szabályainak módosításával reagált a jelenlegi helyzetre – tekintsük át, mi változott szeptember elsejével!

Határátkelők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Határátkelők

A határellenőrzés visszaállítása: egészségügyi vizsgálat és karantén

Azok a magyar állampolgárok, akik hazatérnek külföldi magánútjukról, a határátkelés során ellenőrzésen esnek át, mely egészségügyi vizsgálatot is magában foglalhat – ennek eltűrése kötelező. Ha a vizsgálat fertőzés gyanújára ad okot, a hatóság kijelölt karantént rendel el; házi karantén csak akkor lehetséges, ha az nem jelent járványügyi kockázatot. Az időtartam – a karantén helyétől függetlenül – 14 nap. Felmentés a karantén alól

A karanténban elhelyezett személy felmentést kap a házi karantén alól, amennyiben

  • 5 napon belül,
  • két alkalommal,
  • legfeljebb 48 óra különbséggel elvégzett,
  • egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő (molekuláris biológiai) vizsgálat igazolja,

hogy szervezetében a koronavírus nem kimutatható a vizsgálat időpontjában. A teszt költségei ugyanakkor az érintett személyt terhelik. Van, akire nézve nem kötelező a rendelet?

Egyes csoportokra nézve a rendelet nem követeli meg a fenti rendelkezések alkalmazását. Ebbe a körbe tartozik

  • teherforgalom,
  • a hivatalos útlevéllel történő határátlépés,
  • az a személy, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül a fertőzésen átesett.

Fontos, hogy bár a teherforgalomra nem vonatkoznak a korlátozások, a személyszállítási tevékenységre kiterjednek, utóbbi esetén tehát nem kerülhető el az ellenőrzés, a vizsgálat és annak következményei!

Speciális szabályok

A rendelet több csoportra nézve állít fel speciális rendelkezéseket, melyek közül lényegesnek tartjuk kiemelni az ingázókra vonatkozó szabályozást. Szabadon léphetnek be az országba azok a magyar állampolgárok, akik 24 óránál nem hosszabb időre hagyták el az országot, és nem távolodtak el 30 kilométernél nagyobb távolságra a határtól. Hasonlóképpen a szomszédos országok állampolgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 órára és 30 kilométeres sávra léphetnek Magyarország területére. A hatályos szabályok jelenleg további kedvezményekben részesítik Csehország, Lengyelország és Szlovákia állampolgárait, illetve azokat a magyar állampolgárokat, akik ezen országok területéről lépnek be Magyarországra.

Hangsúlyozzuk, hogy a hatályos jogszabályi környezet az elkövetkező időszakban rendkívül gyorsan változhat, alakulása többek közt a járvány terjedéséről, az európai együttműködés körében megkívánt követelményektől és az egyes (tag)államok döntéseitől is függ!

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?