A házi az igazi! Adalékmentes majonézt az asztalra!
Miért vennénk meg a boltit, amikor rövid idő alatt sűrű és krémes majonéz készíthető el házilag? Nem ördöngösség, épp ellenkezőleg: rendkívül egyszerű, és csupa olyan dolog szükséges hozzá, amely minden konyhában megtalálható kell, hogy legyen!
A tojás egy olyan csodás alapanyag, amely lehetővé teszi, hogy az olaj más alapanyagokkal is sikeresen elkeveredjen. A gluténmentes majonézhez azonban ezek mellé jóformán csak valamiféle savra és némi mustárra lesz szükségünk.
Hozzávalók tételesen:
1 tojássárgája
1 csésze olaj
1 ek. ecet vagy citromlé
1 tk. (dijoni) mustár
negyed tk. só
Az olívaolaj mediterrán jelleget és sárgább színt kölcsönöz, míg az avokádóolaj és az más semleges növényi olajok fehérebb, semlegesebb ízű majonézt eredményeznek. A nyers tojás használatával felmerülő aggályok miatt felhasználhatunk a recepthez pasztörizált tojássárgát.
Elkészítés:
A hozzávalókat jó előre készítsd ki a konyhapultra, mert a tökéletes majonéz egyik kulcsa, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek az összekeverésükkor.
Egy közepes méretű tálba adjuk hozzá a mustárhoz a tojássárgát és keverjük össze.
Az olajat nagyon kis adagokban - teáskanalanként, lassan adagoljuk csak, hogy a keverék ne szakadjon meg. Minden egyes kanál után alaposan keverjük át a keveréket. Ezt folytassuk mindaddig, amíg az összes olaj el nem fogy. Általában 5 percet vesz ez a rész igénybe, közben a majonéz emulgeálódik és sűrűsödik.
Végső mozzanatként ízesítsük meg a majonézünket: Só és citrom vagy só és ecet lesz a választásod?
Tipp: Alacsony fokozatra állított konyhai robotgép is alkalmazható a kézi keverést kiváltandó, de ugyanúgy lassan és egyenletesen kell adagolnunk a választott fajtájú olajunkat, amelyet amúgy felesben keverve is használhatunk.
Az így készített majonézt hűtőszekrényben légmentesen zárt edényben tárolhatjuk, de érdemes egy héten belül elfogyasztani.
Forrás: www.asaucykitchen.com