2016.07.10. 17:36:17 10900 258

A homlokán növesztettek új orrot egy indiai kisfiúnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Homlokán növesztettek új orrot egy 12 éves kisfiúnak indiai orvosok - adta hírül a BBC. Arun Patel orra még csecsemőkorában torzult el egy tüdőgyulladás miatt. A fertőzés gyógyíthatatlanul károsította az orr porcszövetét.

Műtő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műtő

Arunéhoz hasonló műtétet már végeztek 2013-ban Kínában, akkor egy férfi közlekedési balesetben megsérült orrát helyettesítették egy újjal.

Arunt szülei Madhja Prades állambeli falujuk orvosához vitték el, amikor röviddel születése után tüdőgyulladást kapott.

A kezeléstől a kisbaba állapota azonban romlott, a kiterjedt szövetkárosodás miatt elvesztette az orra nagyobb részét.

Több mint egy évtizeddel később a Madhja Prades-i Indaur nagyváros egy orvoscsoportja úgy döntött, ritka, négy szakaszból álló plasztikai műtétet végeznek el, hogy Arun új orrot kaphasson.

Asvini Das, a sebészcsoport vezetője a BBC-nek elmondta, bízott abban, hogy az új orr ugyanolyan jól fog működni, mint a kisfiú más szervei. Hozzátette, hogy nagyjából egy évig tartott a teljes műtétsorozat.

Az első szakaszban Arun homlokára bőrszövetet ültettek, hogy legyen helye az új orr növekedésének. Ezután speciális szer beinjekciózásával serkentették a szövet növekedését.

A második szakaszban a kisfiú mellkasából vettek ki porcot az új orrhoz, mely három hónapon keresztül nőtt a homlokán.

A harmadik fázisban leoperálták a mesterséges orrot a homlokáról és az arcába ültették. Végül a negyedik szakaszban plasztikázták a kisfiú homlokát.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Színezd újra a tavaszt! – 1+1+1 színes szett, amivel feldobhatod a hétköznapokat!

A jó idő beköszöntével szinte szomjazzuk a színeket. A március végi hirtelen jó idő a természetet is színekbe öltöztette, úgyhogy mi is egyre inkább vágyjuk a vidám árnyalatokat. Mivel mással vihetnénk még több színt az életünkbe, mint az öltözködésünkkel!

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.