2020.03.20. 14:43:31 22185 197

A koronavírus tünetei – miben különbözik a náthától, influenzától?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mik a tünetei a koronavírusnak, miben tér el egy náthától vagy influenzától és miért is olyan veszélyes? Ezek fontos kérdések, hiszen más a teendő influenzás megbetegedés és más koronavírus esetén. Összeszedtük a különbségeket és a koronavírus jellemző tüneteit, a betegség lefolyását!

Lázmérő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lázmérő

Könnyelműen úgy gondolja az ember, hogy influenzás is voltam már, azt is túléltem, ezt is túl fogom. Remélhetőleg, ha el is kapjuk, valóban ez lesz a lefolyása a történetnek, mégis egy teljesen más betegségről beszélünk. A koronavírust felismernünk nagyon fontos, hiszen ez segít a kezelésben és abban is, hogy ne adjuk tovább!

A betegség 2019 decemberében jelent meg egy kínai tartományban, azóta világszerte, kb. 80 országban rengeteg embert megfertőzött és több ezer halálos áldozatot követelt. A koronavírusnak 7 olyan típusát ismerjük jelenleg, amely okozhat az embereknél is megbetegedést. Többek közt az elmúlt években feltűnt SARS és MERS betegségeket, illetve a jelenleg tomboló COVID-19 névre keresztelt betegséget okozzák a koronavírusok.

Míg először denevérféléről emberre terjedt át (annak elfogyasztásával összefüggően), emberről-emberre is átadódik és fertőz a lappangási idő alatt is. Tehát a tünetek jelentkezésétől függetlenül fertőz. Egy fertőzött ember a jelenlegi számítások alapján minimum 3 másiknak adja át a betegséget. Tünetei hasonlóak a légúti megbetegedésekhez, influenzához. Honnan tudhatom, hogy mégis milyen betegségem van?

Koronavírus okozta COVID-19 esetén: Sokszor napokig (3-4 napig) tartó magas láz, száraz köhögés és légszomj a legjellemzőbb tünetei. Emellett az orrfolyás, tüsszögés, hasmenés ritkán jelentkezik, a torokfájás és végtagfájdalom sem jellemzi, bár utóbbi a magas láz eredményeként is felléphet. Olykor fejfájással jár.

Ezzel szemben az influenza során olykor inkább hurutos köhögés jellemző, láz, végtagfájdalom, fejfájás, torokfájás, intenzív fáradtság mellett. Időnként orrfolyás is kíséri.

Hogyha pedig náthásak vagyunk, intenzív tüsszögés, orrfolyás, gyakori torokfájás, végtagfájdalom és enyhe köhögés vár ránk. Láz, fejfájás és légszomj nagyon ritkán, hasmenés egyáltalán nem jelentkezik nátha tüneteként.

Ha tehát a koronavírusra, a COVID-19 betegségre jellemző tüneteket tapasztalunk magunkon, vagy a körülöttünk élőkön, ne menjünk orvoshoz!

Telefonon jelentkezzünk a koronavírus gyanús betegek számára fenntartott telefonszámok valamelyikén:

06-80-277-455

06-80-277-456

… majd értesítsük a háziorvosunkat.

Ne menjünk be önállóan, sem a kijelölt kórházakba, se egyéb rendelőbe. A koronavírus jelenlétét vérvizsgálat, illetve légzőrendszerből vett váladékminta mutathatja ki teljes bizonyossággal.

A betegség lefolyása legtöbb esetben (kb. 75-80%-ban) közepesen súlyos, illetve enyhe tünetekkel jár, az érintettek kb. negyede pedig súlyos tünetegyüttesektől szenved. Míg a halálos áldozatok azok közül kerültek ki, akik kiemelten veszélyeztetettek voltak, a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések korábban teljesen egészséges embereket is nagy számban érintettek.

Kiknél magasabb a kockázat?

Általánosan elmondható, hogy a 65 év felettiek komolyan veszélyeztetettek, rajtuk kívül, illetve közülük pedig kiemeltebb kockázati csoportba tartoznak a szívproblémával, cukorbetegséggel és kritikusan gyenge immunrendszerrel küszködők.

A gyermekek szintén magasabb fokon veszélyeztetettek, ugyanakkor a betegség bárkit, bármilyen nemű, korú és egészségügyi állapotú embert megtámadhat.

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed – ezért rendkívül fontos az érintkezések kerülése és a folyamatos fertőtlenítés.

A betegség szövődményeként felléphet: szeptikus sokk, veseelégtelenség, légzőszervi distressz szindróma (ARDS), tüdőgyulladás. Jelenlegi információk alapján a halálozási arány 2-3% a COVID-19 betegség következtében.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Forrás: egeszsegkalauz.hu, magyarnemzet.hu, eszii.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...