A legfinomabb szőlős receptek – mert eljött az ideje!
Szerencsés környezeti adottságoknak köszönhetően hazánkban tradíció a szőlő termesztés, bortermelés. A Vidéken szinte minden utcában készíti valaki a saját borát, Magyarország nagy pincészeteinek borai pedig világhírűek. Azonban nem a bor az egyetlen felhasználási mód a gyümölcs nyers fogyasztásán túl. Isteni receptekkel örvendeztethetjük meg a családunkat néhány szőlőfürtöt használva fő összetevőként.
Szeptemberrel nem csak az iskola indul újra, hanem a szüreti időszak is. Ha kertünk nincs is – vagy lugasunk a kertben, a piacon, üzletekben ilyenkor már nagyon finom hazai szőlők kaphatók.
Indulhat a befőzés – Szőlőlekvár télire
Annyi szőlőd termett, hogy nem tudod hová tenni? Üvegbe vele! Így akár egész télen is élvezhetitek az ősz ízeit.
Erre lesz szükséged:
- 2 kg szőlő
- 60 dkg kristálycukor
- 1 db citrom
Szemezd le a szőlőfürtöket, szemezés közben a nagyon puha, sérült, hibás szemeket dobd ki. A többit alaposan mosd meg, különösen, ha permetezve is volt, vagy nem a saját kertedből származik. Tedd egy lábosba a megmosott szőlőt, szórd rá a cukrot és add hozzá a citrom reszelt héját. Kezd el kis lángon főzni, majd forrástól számítva még körülbelül egy órán át hagyd rotyogni. Amíg fő, időnként szedd le róla a képződött habot és keverd át alaposan.
Ha már eléggé sűrűnek találod és nem habosodik, passzírozd át egy szitán, ezzel eltávolítva a magokat és a szőlőhéjat. Forrald újra, de most forrástól már csak néhány percig hagyd a tűzön.
Sterilizáld a befőttesüvegeket, majd míg forrók, töltsd bele a kész lekvárt. Zárd légmentesen, állítsd fejre kb. 5 percre. Majd tedd száraz dunsztba (vastag plédek, paplanok közé) hűvös helyre 3-4 napra.
Szőlőlevél a tányérban – Szőlőlevélbe tekert rizses májkrém
Levelét is bátran fogyaszthatod, ecetes lében érdemes eltenni, de ezt a verzióját boltban is beszerezheted. Ám, ha magad készíted, figyelj rá, hogy kizárólag permet-mentes helyről származzon! És hogy mire használhatod a leveleket? Töltsd be!
Kelleni fog hozzá:
- ½ kg csirkemáj
- őrölt majoránna, őrölt fekete bors, só
- 10 dkg vaj
- 15 dkg rizs
- 12-14 db ecetben eltett szőlőlevél
- 2 db alma
- 20 dkg fehér szőlő
- 1 evőkanál citromlé
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
A hagymát vágd apróra, majd pirítsd üvegesre egy kevés olajon. A májat készítsd elő: hártyázd le, vágd apró kockákra. Ha ezzel kész vagy, mehet a hagymához és a fűszerekkel megszórva teljesen süsd át. Ha kész van, langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és az egészet krémesre zúzzuk botmixerrel. Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízzel készre főzzük, majd hűlés után a májkrémhez keverjük.
A szőlőleveleket lecsepegtetjük, fényes oldalukkal felfelé kiterítjük és a közepére 1-1 evőkanálnyit halmozunk a rizses pástétomból. Feltekerjük a szőlőlevelet, közben oldalait behajtjuk, hogy ne bújjon ki a töltelék. A kész tekercseket hőálló edénybe tesszük, és lefedve pároljuk 20 percig. Mellé őszi gyümölcssalátát érdemes kínálnod, almából, körtéből, szőlőből – ezt akár össze is párolhatod egy kis citromlével így még teljesebb az ízhatás!
Jó étvágyat!