2017.03.04. 15:55:30 13879 368

A legveszélyesebb szuperbaktériumok listáját állította össze a WHO
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját állította össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), ezek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok óriási veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

Laboratórium - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Laboratórium

A lista élén az úgynevezett Gram-negatív baktériumok állnak, köztük az E. coli, mely kórházban ápolt, legyengült pácienseknél okozhat halálos vérmérgezést és tüdőgyulladást. A listát a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet a G20 nyári csúcsértekezletére készítették, hogy felhívják a kormányok figyelmét a nehezen kezelhető fertőzések elleni új antibiotikumok kifejlesztésének fontosságára - írta a BBC hírportálja.

A tudósok sokadszor figyelmeztetnek, hogy küszöbön áll az antibiotikumok utáni korszak, amikor a létező gyógyszerekkel már nem lehet minden fertőzést kezelni, ezért ezek kórokozói elterjedhetnek és sokak halálát okozhatják.

"Lassan kifogyunk a kezelési lehetőségekből. Ha kizárólag a piacra bízzuk, nem lesznek készen időben az új antibiotikumok, melyekre a legsürgetőbb szükség mutatkozik" - mutatott rá Marie-Paule Kieny, a WHO kutatója.

Hangsúlyozta, hogy a könnyebben kifejleszthető, nagyobb haszonnal kecsegtető gyógyszerek helyett a klinikai igényekre kellene koncentrálni.

A tuberkulózis kórokozója nem szerepel a listán, mivel az új kezelések kifejlesztése már napirenden van.

A lista úgy készült, hogy a szakemberek megvizsgálták az antibiotikumrezisztencia jelenlegi arányait, a világ halálozási rátáit, az fertőzések előfordulási gyakoriságát az egyes közösségekben, valamint a betegségek egészségügyi anyagi terheit.

Előkelő helyet foglal el a rangsorban a Klebsiella baktérium, mely nemrég lett rezisztens az antibiotikumok egy nagy hatású csoportjával szemben. Egy amerikai nő a közelmúltban belehalt a fertőzésbe, mert az orvosánál rendelkezésre álló 26 különböző antibiotikum egyike sem hatott a kórokozóra.

A lista három kategóriába sorolta a szuperbaktériumokat, a legveszélyesebbek közé tartoznak az Acinetobacter baumannii, a Pseudomonas aeruginosa és az enterobaktériumok, köztük a Klebsiella és az E. coli. A nagy prioritású csoportba sorolták a Enterococcus faeciumot, a Staphylococcus aureust, a Helicobacter pylorit, a Campylobacter spp.-t, a szalmonellafertőzés kórokozóit és a nemi úton terjedő Neisseria gonorrhoeae-t, a közepes prioritásúak közé került a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a Shigella spp.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.

Mihez kezdj az avokádóval! – Tudunk egy tuti receptet Neked!

Bárhol nyaralunk, a helyi piacra már-már kötelezően ellátogatunk. Történt ez egy olasz városkában is, ahol – persze, csak átvitt értelemben – utánunk dobtak egy nagy adag avokádót. Zárás előtt voltunk, túl kellett adni a portékán. Először nagy volt a boldogságunk, aztán jött a kérdés: mégis mit csinálunk egy ekkora adag „zöldséggel”?