2014.07.29. 18:00:00 13206 50

A lelki társ megöli a párkapcsolatot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Érdekes következtetésre jutottak a kutatók a torontói egyetem egyik tanulmányában, amelyet a párkapcsolatok megbélyegzéséről és a boldogságról folytattak. Te hogyan gondolsz vagy hogyan gondoltál a szerelemre? Sorsszerű, csak keveseknek adatik meg? Kell, hogy legyen egy lelki társam a világban, aki a másik felem? Boldogan fogunk élni, amíg meg nem halunk? Nos, pontosan ezek azok a kifejezések, amelyek hátráltatják a párkapcsolatodat! Miért?

Boldog párkapcsolat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog párkapcsolat

„És boldogan éltek, míg meg nem haltak”

Valószínűleg már gyerekkorunkban elrontottak minket, hiszen a mesék, amelyeket hallgattunk pontosan addig tartottak, amíg a királyfi és a királylány egymásra talált. Nehézségek is pontosan addig voltak, hiszen hirtelen vége szakadt a történetnek. A királyfi levágta a sárkány fejét, vagy megtalálta a lányt, akire illik az üvegcipellő és itt a vége, fuss el véle. A többi a képzeletedre volt bízva. Nyilván gyermekként senkinek nem jut az eszébe, hogy utána összevesztek a WC ülőke állásán is, aztán folyton sírt éjszaka a gyerek, majd nem akart tanulni a suliban; aztán jött az a bögyös szőke, vagy az a jóképű magas, és végül elváltak. Nem, ilyesmi nem jár a gyerekek fejében.

Ehelyett kialakítanak egy szép, szivárványos, rózsaszín köd elméletet a szerelemről. Várja a tökéletes partnert, keresgéli az „igazit”, hisz abban, hogy megtalálja a „lelki társát”, vagy úgy gondolja, hogy a „sors” rendel mellé valakit. Aztán jönnek a pofonok, és tanul az ember. Jó esetben magától rájön arra, amire a torontói egyetem kutatói próbálnak rávilágítani.

Túl nagy a nyomás a párkapcsolatokon

Az ilyen idealisztikus elképzelések egyszerűen túlterhelik a kapcsolatokat. Hiszen azt gondolhatod, hogy ha valaki a lelki társad, akkor biztosan ismeri a gondolataidat, és természetesen félszavakból is megértitek egymást. Ha valaki eleve neked rendeltetett, akkor minden tulajdonsága olyan, ami neked tetszik, és mindent úgy fog csinálni, ahogy neked jó. Ha így gondolkozol, akkor irreális elvárásokat fogsz támasztani a párkapcsolatoddal szemben, és csalódni fogsz nap mint nap. Lehet, hogy ezeknek az elvárásoknak senki nem fog megfelelni, és a végén egyedül maradsz, vagy boldogtalan leszel, hiába van melletted valaki.

A hétköznapok egyébként is hatalmas terhet rónak a párokra, semmi szükség nincs arra, hogy még egymás életét is megnehezítsék azokkal az elvárásokkal, amelyeknek semmi értelme. Hiszen mindannyian emberek vagyunk, hibázunk és néha önzőek is vagyunk.

Tökéletes egység vagy közös utazás?

Ezt kérdezték a kutatók a vizsgálatban részt vevő pároktól. Egészen pontosan, megkérték őket arra, hogy az egyik vagy a másik kifejezéssel jellemezzék a párkapcsolatukat. A kutatás végén arra a következtetésre jutottak, hogy azok a párok, akik az utazást választották, valójában sokkal boldogabb párkapcsolatban éltek, mint azok, akik a tökéletes egységgel jellemezték magukat. Az utazás jelképezi a fejlődést és a problémák megoldását, és sokkal reálisabb, életszerűbb hozzáállást képvisel a kapcsolathoz, mint a tökéletesség.

Mi a jó hozzáállás?

Tehát a kutatók (és a tapasztalat) szerint a legjobb, ha elfelejted az olyan idealizált kifejezéseket és elképzeléseket, mint például a lelki társ. Az egészséges hozzáállás az, ha egy utazásként tekintesz a párkapcsolatodra, amely a fejlődés lehetőségét tartogatja számotokra együtt és külön-külön is.

Ha úgy érzed, hogy a kapcsolatod fejlődik, tartotok valahova, és vannak közös céljaitok, amelynek elérésében támogatjátok, és nem hátráltatjátok egymást, akkor minden valószínűség szerint olyan harmóniában élhettek együtt, ami csak keveseknek adatik meg (reméljük, hogy cikkünk nyomán, egyre többeknek!), és a problémáitokat is egyszerűen kezelitek. Csak így tovább!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...