2020.09.26. 12:26:31 8643 246

A népmesék ereje – Sokrétű tudás őseinktől
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az eredendő műveltség fontos alapkövei a hagyomány és a mesék, amik a közvetlen forrásból származó tudást adják népünknek. A népmesék nemcsak a kicsik és nagyok szórakoztatására lettek kitalálva, hanem a fizikai világ törvényszerűségét is megismertetik a hallgatósággal, ugyanakkor fontos erkölcsi tanításokat is közvetítenek.

Népmese - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Népmese

Az egységes, természetes világkép kialakításában még nagyobb szerepe lenne napjainkban a népmesék és mondák ismeretének, mint korábban, hiszen most már számtalan nemzedék egymásra halmozott tudását szerezhetjük meg! A racionális tudás mellett nem mehetünk el a mesehallgatás vagy olvasás lelki élménye mellett sem. Ez főként a kisgyermekek számára lenne előnyös, mivel képletes formában, tömören megfogalmazva adják át az adott problémára javasolt megoldást, miközben megtanulhatják az emberi kapcsolatok és érzelmek széles skáláját. Az álmodozás és a játék rendkívül szükségesek a megfelelő mértékű kreatív és alkotó folyamatok kialakításához.

Az egysíkú gondolkodás bizonyítottan biológiai szintű hiánybetegségekhez is vezethet: feszültség, agresszió és depresszió. A népmesék tanulságai mindig az ember egészéhez szólnak, a fizikai síkon túl megérintik a lelki és a szellemi világunkat is. Ráadásul segítenek ezt a három területet harmóniába hozni!

Szeptember 30. - A népmese napja

A magyar népmesék (közöttük az állatmese, a bolondmese és a szólásmagyarázó mese) gazdagsága kétség kívül egyedülálló! A szóbeli költészet olyan formája ez, amelyek szájról szájra (mesemondók közvetítésével) terjedt a népmesegyűjtési időszakig. A gyermekek a fantáziadús történetek útján gazdagabb szókincset kapnak, a népmesék különlegesen fontosak a személyiségük fejlődésének szempontjából is. (A népdalokhoz hasonlóan a népmesék között is találhatunk olyanokat, amelyek a – pikánsabb -történéseket virágnyelven írják le.) A népmese napja Benedek Elek születésnapjának időpontjához kötődik, amelyet 2005 óta ünnepelhetünk meg.

Neked melyik a kedvenc történeted?

Forrás: wikipedia.org, nepmese.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.