2024.06.06. 12:36:29 5625 199

A nyelvtanulás legszórakoztatóbb formái
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több oka is van annak, hogy valaki belevág egy vagy több nyelv tanulásába. Mindennek számos gyakorlati előnye létezik, így például: az önfejlesztés igénye és az ezzel szorosan együtt járó sikerélmény; a külföldi utazások során való jobb tájékozódás és kapcsolatteremtés; a karrierlehetőségek növelése.

Nyelvek Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyelvek Fotó:123rf.hu

Sokan azért nem vágnak bele egy idegen nyelv elsajátításába, mert tartanak annak nyelvtani és szintaktikai bonyodalmaitól, esetleg attól, hogy helytelenül ejtenek ki egy-egy szót, ezért inkább nem is próbálkoznak. Szerencsére ma már a hagyományos tantermi nyelvtanulás mellett számos más, esetenként rendkívül szórakoztató módja is van a nyelvtanulásnak. Lássunk ezek közül néhány alternatívát.

Amiért mindenképpen megéri belevágni a nyelvtanulás kalandjába

Hogy mi is valójában a nyelvtanulás? Egy kalandos utazás a kultúrákban. Versenyelőny a munkahelyi szférában. Kapcsolatteremtési lehetőség idegen nyelvet beszélőkkel – pl. egy utazás során. Az önbizalom növelés és a sikerélmény egyik kiemelkedő módszere.

Motivációként szolgálhat, hogy az anyanyelvük mellett még legalább egy nyelven beszélők, a becslések szerint, legalább 8 százalékkal többet keresnek, mint kizárólag az anyanyelvükön beszélő társaik. Az Educations.com meglátása szerint egy új nyelv elsajátítása bizonyítékként szolgál arra nézve, hogy az egyénnek számos eddig feltáratlanul hagyott készsége van. Több tanulmány is rámutat arra, hogy a több nyelven beszélők jobb problémamegoldók, a multitaskingban is remekelnek, ugyanakkor a kreativitásuk is szembetűnőbb. Mindemellett pedig a nyelvtanulás növeli a toleranciát – nyitottabbá, elfogadóbbá, rugalmasabbá formálja az egyének.

A nyelvek elsajátítása ledönthet néhány korábban frusztrálónak ható korlátot – például: valaki a nyelvtanulás során szerzett előrejutása és önbizalma következtében, végre összeszedi a bátorságát, és beteljesíti az egyik régen dédelgetett álmát: külföldre költözik.

A szórakoztató nyelvtanulás néhány módja

A nyelviskolák többsége szívesen feltárja a hagyományos- sokak számára kétségtelenül hatékony – nyelvelsajátítás melletti egyéb módokat is. A Portuguese With Carla oldal példának okáért a következő alternatívákat javasolja:

Videojátékok – Világszerte több millió ember legkedveltebb szabadidős tevékenysége, mely lehetővé teszi az egymással való beszélgetést (chatelést). A kíváncsiság és a barátkozás pedig kiváló hajtóerő, ha nyelvek tanulásáról van szó.

Filmek és rajzfilmek nézése – Ha valakit érdekel a filmek és animációk világa, akkor érdemes a nem szinkronizált változatok mellett döntenie (a feliratozás viszont nagy segítséget jelenthet).

Közösségi média felületek – A social media egy olyan terep, ahol ismeretlen fogalom a földrajzi határ. Éppen ebből kifolyólag esély nyílik arra, hogy az érdeklődési körünknek megfelelő idegen nyelvű oldalakat kövessünk, esetleg ilyen csoportokhoz csatlakozzunk – pl. könyvklubok, természetjárók, kertészkedők, lakberendezők stb.

A Joy of Languages nem hagyományos nyelvtanulási módszereiből is hozunk néhány útravalót, akik szerint érdemes megpróbálkozni a következő módszerekkel: menjünk el kávézni egy anyanyelvi beszélővel – hiszen csevegve, párbeszédet folytatva szinte ragadnak ránk az új szavak és kifejezések.

További javaslatuk, hogy:

  • hallgassunk podcastokat,

  • tanuljuk meg a kedvenc idegen nyelvű énekek dalszövegét,

  • nézzük egy online streaming szolgáltatás idegen nyelvű műsorait, filmjeit (a legnépszerűbb a Netflix),

  • módosítsuk a telefonunk nyelvbeállításait (az aktuálisan tanulandó nyelvre cserélve azt).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...