2021.04.06. 12:45:00 7561 202

A rettegett pubertás: Tégy így, és maradj érzelmileg közel a tini gyerekedhez!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Együtt töltött idő. Tényleges jelenlét. Figyelemmel történő meghallgatás. Ennyi csak a trükkje, ha szeretnél szoros kapcsolatban maradni a tizenéves gyermekeddel! Na jó, bővebben is kifejtjük a témát egy átlagos tini válaszainak hosszánál.

Anya-lánya kapcsolat a pubertás alatt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anya-lánya kapcsolat a pubertás alatt

A tizenéves fiatalokat rengeteg inger éri – napjainkban különösen, folyamatosan változnak és fejlődnek ezekben az években. A hormonális változásokat a rájuk zúduló környezeti hatásokkal egy időben kell kezelni, ami (emlékeim szerint) nem könnyű feladat. Amíg a flegmaság és a hiszti nem ölt túl nagy méreteket, viseljük egy kis türelemmel a helyzetet.

Fordulj őszinte érdeklődéssel a kedvenc dolgai iránt

A tinik rengeteg lehetőség közül próbálják megtalálni azokat a dolgokat, amelyek passzolnak a személyiségükhöz. Ne legyünk restek megkérdezni őket erről! Sőt, nézzük is meg pl. azokat a videókat, amik hatással vannak rájuk. Ezek a dolgok sokat el fognak árulni a ki nem mondott gondolataikról, ha figyelmes vagy.
Azonban ne legyünk tolakodóak akkor sem, ha valamit meg akar tartani magának (és a barátainak). Fogadjuk el ezt a döntését, ugyanakkor maradjunk fizikálisan és érzelmileg is elérhetők a számára.

Fogadd megértéssel, ha egy kicsit háttérbe szorultál

A serdülőkori fejlődés a társadalomban betöltött hely és az ott fennálló szabályok feltérképezésének fontos időszaka. Habár úgy tűnhet, hogy a tinit nem érdekli a szülei véleménye és csak a barátaik vannak rájuk hatással, ez nem így van! Mindenkori életünkkel folyamatosan példát (értékeket) mutatunk gyermekeinknek, talán akkor a legjobban, amikor azt hisszük, hogy nem figyelnek ránk.

Légy jó hallgatóság, és a kéretlen tanácsokat tartsd meg magadnak

Egy csalódott vagy megbántott tini érzelmi világa nehezen bír el a szülői kioktatással vagy hasonló lelki rábeszélésekkel. Legtöbbször csak az kell nekik, hogy kisírhassák vagy kibeszélhessék magukból a sérelmeiket. Ilyenkor csak megnyugvást kell nyújtanunk, ha nem kérik, ne avanzsáljunk át tanácsadóvá.

A kellemetlen témákról is beszélni kell

Sok szülőnek kényelmetlenséget okoz bizonyos témák átbeszélése, a listavezető ebben még mindig a szexualitás. Családunk érdeke a tiszta és világos kommunikáció, készüljünk fel erre is idejében. Ugyancsak fontos lehet szót ejteni olyan témákról, amelyek látszólag nem érdeklik a fiatalokat: a pénzzel való kapcsolat és a világban – előbb az iskolában, majd a munka világában – való sikeres helytállás.

Engedd el, hogy vele maradhass

Hogy saját, önazonos döntéseket merjenek hozni, adjuk meg a gyereknek a megfelelő mozgásteret! Bíznunk kell a korábbi évek helyes szülői munkájában, és azt is ki kell nyilvánítanunk, hogy nem kell feltétlenül olyan életutat járnia a fiatalnak, amilyen a mi fejünkben él róla.

Összefoglalva: A gyermekbe vetett bizalom nem jelenti azt, hogy nem akadályozzuk meg, hogy komoly bajba kerüljön! Igen, ünnepeld meg a sikereit, de légy ott védőhálóként, ha téves döntést hoz, és legfőképpen szeresd!

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?