2015.05.07. 11:02:29 14712 328

A sárga gyömbér, azaz a becses kurkuma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kurkuma valószínűleg a világ egyik legegészségesebb fűszere, és az egyik leghatékonyabb táplálék- vagy étrend-kiegészítő, ami valaha létezett. Nem hiába a világ egyik legkedveltebb fűszere. Hatóanyaga a kurkumin elsősorban bélrendszeri problémák esetén jöhet jól, de az ízületek is hálásak lesznek a fogyasztásáért.

Kurkuma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kurkuma

Honnan jött a kurkuma?

A kurkumát az ókori görögök nevezték el sárga gyömbérnek, akik a kereskedőknek köszönhetően találkoztak a gyömbérfélék családjába tartozó gyökérrel, amely Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein honos. Az akár egy méter magasra növő növénynek a gyökere belsejéből nyerik a sárga anyagot, amelyet kiszárítanak és fűszerré őrölnek, vagy éppen megfőzik és pépesítik.

Hatóanyaga: a kurkumin

A kurkumát az indiai, a kínai és a thaiföldi népi gyógyászatban is évezredek óta alkalmazzák, és dicsőítik. Ma már több ezer kutatás és vizsgálat utal arra, hogy a hagyományos gyógyászatban alkalmazott fűszer nem hiába olyan népszerű. Többek között a texasi Houston University tudósa, Aggarwal is vizsgálta a fűszert/gyógynövényt, és úgy találta, hogy a kurkuma (vagyis hatóanyagai a demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin, valamint a kurkuminoidok)  hatékony antioxidánsként működik, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatással is rendelkezik. Tulajdonképpen elősegíti a sejtek egészséges működési folyamatait.

Mire ajánlják a kurkumát a természetgyógyászok?

  • Általános gyulladáscsökkentés, gyulladásgátlás
  • Gyomorproblémák, teltségérzet, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorégés, bélgörcsök, koleszterincsökkentés
  • Mézzel keverve köhögéscsillapítás, nyákoldás, lázcsillapítás
  • Ízületi problémák, ízületi gyulladás, reuma enyhítése
  • Alzheimer-kor megelőzése
  • Az agy karbantartása
  • Néhány kutatás szerint még a depresszió leküzdésében is segíthet
  • Sokan daganatellenes hatást tulajdonítanak neki
  • Segíthet a túlsúly leküzdésében is
  • Cukorbetegek is fogyaszthatják

Hogyan fogyaszd?

A legegyszerűbb az, ha a fűszeres polcodon ott van, és használod. Egy-két indiai ételt is kipróbálhatsz, aminek az elkészítéséhez biztosan kell kurkuma. Fő a változatosság! Színezheted vele a rizst is, szép sárga lesz és ízletes.

Kúraszerűen fogyaszthatod étrend-kiegészítőként is, vagy akár egy-két evőkanál fűszert natúr joghurtba keverve. Nátha esetén mézzel keverve fogyasztható, vízbe is tehetjük, megihatjuk, vagy akár arctisztításra is használhatjuk. (Csak vigyázzunk mert picit megszínezheti a bőrt. :))

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a szakvéleményt.

Forrás: hazipatika.hu, authoritynutrition.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

Ezért rajonganak sokan a mirelit élelmiszerekért

A modern találmányok között olyan kényelmes és egyszerű megoldásokat kínáló, a legtöbb háztartásban szokványossá vált eszközök vannak, mint a mikrohullámú sütő vagy a fagyasztószekrény. Az alábbiakban azt a kérdést igyekszünk körbejárni, hogy az utóbbi években milyen tényezőknek köszönhetően dobbantott szintet a gyorsfagyasztott élelmiszerek népszerűsége?

Ha már unod a rizst, ezekkel helyettesítheted

A rizs az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban fogyasztott gabonaféle a világon. Számos kultúrában alapvető étkezési alapanyagnak számít, és számos fogás bázisát képezi. Azonban néhányunk számára a rizs fogyasztása egészségügyi problémát okozhat vagy csak szimplán unalmassá válik. Szerencsére számos alternatíva létezik a rizs helyettesítésére, amelyek változatos ízeket és tápanyagokat kínálnak.