2015.05.28. 11:00:00 8264 220

A serdülőkori túlsúly növeli a felnőttkori bélrák kockázatát
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A serdülőkori túlsúly jelentősen megnöveli a felnőttkori bélrák kockázatát egy tanulmány szerint.

Túlsúlyos tinédzser - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túlsúlyos tinédzser

A Harvard Egyetem és a svédországi Orebro Egyetemi Kórház kutatásában mintegy 240 ezer svéd férfi egészségének alakulását követte 35 éven keresztül. Eredményeik szerint a túlsúlyos tinédzsereknél az átlagos testalkatúakhoz képest kétszeres a bélrák kialakulásának esélye. Az elhízott tiniknél még nagyobb a kockázat.

A bélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 1,4 millió új esetet regisztrálnak világszerte. A World Cancer Research Fund nemzetközi rákkutató szervezet markánsnak nevezte a túlsúly és a rák közötti összefüggést.

A kutatás kezdetekor a résztvevők 16 és 20 évesek voltak. Többségük normál testalkatú, 6,5 százalékuk elhízott és 1 százalékuk túlsúlyos. A megfigyelés során 855 esetben lépett fel bélrák. Az elhízottaknál 2,38-szor nagyobb eséllyel alakult ki tumor a bélben.

A Gut című szaklapban bemutatott tanulmány szerint "a késő tinédzserkor a gyerekkor és a felnőttkor közötti átmenet, egyben a fokozott növekedés időszaka, különösen a férfiaknál. Így ez az időszak kritikus szakaszt jelent. Fontos megértenünk, milyen nagy szerepet játszanak a gyerekkori és serdülőkori tényezők a bélrák kialakulásában".

"Tulajdonképpen a serdülőkori elhízottság és a fiatal-, illetve felnőttkori bélrák kialakulása között megfigyelt markáns összefüggés, valamint az ifjúkori elhízottság elterjedtségének ténye rávilágít a bélrák fiatal felnőttek körében is egyre gyakoribbá válásának hátterére" - olvasható a kutatás összegzésében.

Rachel Thompson, a World Cancer Research Fund munkatársa szerint "azért érdekes ez a felfedezés, mert arra utal, hogy életmódbeli szokásaink befolyásolják a bélrák kockázatát". Az egyes tényezők, mint a túlsúly és a rákkockázat közötti összefüggések kutatása még mindig gyerekcipőben jár - fogalmazott a szakértő.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyors receptekből soha nem elég! – Ezt az egész család imádni fogja!

Minél kevesebb idő, minél kevesebb összetevő, minél gyorsabb elkészítés, minél több „rajongó” – a tökéletes recept titka, pláne késő tavasszal, vagy éppen nyáron, amikor nincs idő/kedv a sütő mellett álldogálni és azt várni, mikor készül már el az ebéd, vacsora.

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?