A tojás világnapja - Te vajon eleget eszel?
A Nemzetközi Tojásszövetség 20 évvel ezelőtt hirdette meg október második péntekére a tojás világnapját. Ezen a napon a tojás táplálkozásban játszott szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet.
Az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak, D-vitamin forrásként kimagasló jelentőségű - írja az MTI.
A tojás vitamintartalma:
- A-vitamin: Az RDA (felnőttek számára ajánlott napi adag) 6%-a
- Folsav: Az RDA 5%-a
- B5-vitamin: Az RDA 7%-a.
- B12-vitamin: Az RDA 9%-a .
- B2-vitamin: Az RDA 15%-a .
- foszfor: Az RDA 9%-a .
szelén: Az RDA 22%-a.
A tojás tartalmaz továbbá D, E, K, B6 vitamint, kalciumot és cinket, 6 gramm fehérjét és 6 gramm egészséges zsírfajtákat.
Ráadásul mindezt csak 77 kalóriában!
2. Kolin forrás
A kolin egy fontos tápanyag, ami tulajdonképpen egy B-vitamin származék, mégsem sorolják a B-vitaminok közé, mert a szervezet is elő tudja állítani. Nem igazán szokott belőle hiány kialakulni, mert az étkezéssel elegendő jut a szervezetbe, főleg, ha tojást is eszünk. :) Mire jó a kolin? Védi a májat, fokozza a zsírok feldolgozását, segít az egészséges koleszterinszint megőrzésében és még az agyunknak is jót tesz. Egy tojásban több mint 100 mg kolin van, egyes források szerint akár 270 mg-ot is tartalmazhat.
3. Hozzájárul a szem egészségéhez, a jó látáshoz
A látásunk az idő múlásával hajlamos megromlani, mint mondják, a korral jár. A tojás fogyasztásával azonban hozzájárulhatsz a szem egészségének a megőrzéséhez. Az A-vitamin mellett ugyanis a luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ez a két anyag alkotja a sárgafoltot, azaz a makulát a szemben, amely a káros kékfény szűrését végzi. Károsodása homályos látáshoz, vagy akár vaksághoz is vezethet. A tojáson kívül a kukoricában is nagy mennyiségben található a zeaxantin.
4. Az Omega-3-mal dúsított tojás még hasznosabb
Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást eszünk, és hogy mit etettek a tyúkkal, valamint hogyan tartották, mielőtt az asztalunkra került a tojása. A kutatások szerint az omega-3-mal dúsított táplálékon nevelt csirkék tojása gazdagabb ebben az egészséges zsírsavakban, így segíthetnek csökkenteni a vér triglicerin szintjét és azon szívbetegségek kockázatát, amelyek ebből erednének.
Természetesen az sem mindegy, hogy ketreces vagy szabad tartású volt-e az a csirke…, de talán ezt mondani sem kell.
5. Proteinben gazdag
A tojásban jó minőségű fehérje található, amely a testünknek elengedhetetlen építőköve, a fehérjét felépítő aminosavakat szervezetünk szinte minden folyamatához felhasználja. A tojás ráadásul az összes aminosavat tartalmazza, amire szükségünk van, és mi több, ideális arányban, így tényleg mindenkinek ajánlott a tojás rendszeres fogyasztása.