2020.12.22. 18:00:32 16595 321

A tökéletes zserbó titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számos zserbó recept kering manapság az interneten, de az az igazi, békebeli zserbó, ami tökéletes, ami sokáig friss, de sosem bírja sokáig, mert mindig hamar elfogy… na az ritkaság! Mert ahhoz, hogy tökéletes zserbót süssünk, ismernünk kell a titkokat.

Zserbó | fotó via gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zserbó | fotó via gizi-receptjei.blogspot.hu

Kezdjük mindjárt az első titokkal, ha igazán jó zserbót akarunk készíteni, nem szabad spórolnunk a tölteléken. Gazdagon töltött zserbó lesz csak igazán ízletes, így lesznek a legjobbak az ízarányok.

Zserbó recept

Miből mennyit?

  • ½ kg liszthez
  • 5 dkg + 10 dkg porcukor
  • 20 dkg zsír
  • 1 dl langyos tej
  • 2 db közepes tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 csipet só
  • 20 dkg darált dió
  • 50 dkg baracklekvár
  • 15-20 dkg étcsokoládé (minőségire törekedjünk)
  • 1 evőkanál vaj

Az összetevők bizony a tökéletes zserbó titkainak sorát foglalják magukban. Kezdjük is mindjárt a legfontosabbal: az ízletes, hagyományos házi baracklekvárral soha nem fog felérni semmiféle bolti csoda, legyen az bármilyen különleges is. Ez tehát elengedhetetlen. Éppen ez a helyzet a zsiradékkal is, használhatnánk ugyan margarint vagy vajat a 20 dkg zsír helyett, ám igazán omlós és ízes akkor lesz a tésztánk, ha (lehetőleg házi) zsírt használunk az elkészítésekor.

Békebeli zserbóhoz pedig az élesztő is elengedhetetlen, sem szódabikarbóna, sem sütőpor nem éri el ugyanazt az eredményt, így hát tegyük a kényelmet egy másik napra és futtassuk fel azt az élesztőt!

Ezzel kezdhetjük is az elkészítést: friss élesztőt morzsoljunk csipet sóval a langyos tejecskébe és tegyük meleg helyre negyedórára. Addig van időnk a lisztet a zsírral alaposan összedolgozni, majd a kisebb adag kimért porcukrot (5 dkg), a sót, tojásokat és a felfuttatott élesztőt is hozzáadhatjuk. Gyúrjuk lágy tésztává, ha keménynek tűnne kicsi langyos tejjel még lazítsunk rajta. Szedjük három külön cipóra, majd pihentessük egy fél órácskát letakarva. Nyújtsuk egyforma vastagságú, méretű lapot a tészta cipókból, majd az elsőt tegyük kivajazott, lisztezett tepsibe, kenjük meg a házi baracklekvár felével és szórjuk meg a dióval, a porcukor egy részével. A tésztát szurkáljuk meg villával. Fektessük a tetejére a következő tésztát és a fentiek szerint ismét fedjük töltelékkel, szurkáljuk meg villával. Harmadik tésztalapot is fektessük rá, de erre már ne kerüljön semmi, csak villával lyukakat készítsünk rá a felszabaduló gőz távozásához. Az összeállított zserbót pihentessük egy órán át szobahőmérsékleten, majd 180 fokra előmelegített sütőben negyven percig, légkeverés nélkül süssük. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni. Olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a csokoládét és oszlassuk el a mázat a sütemény tetején.

Amint megdermedt, már szelhetjük, kínálhatjuk is!

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...