A zseniális bulgur: gyors és egyszerű bulgur receptek
Ha könnyű köretet vagy gyors, de tartalmas salátát készítenél, itt az ideje, hogy a törökrizshez nyúlj. Egy isteni bulgur egytálétel, vagy egy gyors bulgur saláta segítségedre lesz, ha egészségesen laknál jól!
A bulgur tulajdonképpen tört búza, amit érdemes új köretként beiktatnunk a napi menübe, mert nagyon egészséges. Bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is. B-vitamin és vas hiány esetén különösen jó, ha fogyasztjuk.
A bulgur számos előnyéről már korábban írtunk, itt elolvashatod>>
Bulgur kontra rizs
A bulgur receptekkel könnyű dolgunk van, hiszen a főzése szinte elronthatatlan. Ez a feldolgozási eljárásnak köszönhető – a teljes érés előtt betakarított búzaszemek hántolásra kerülnek, majd párolják vagy előfőzik a szemeket és kiszárítják. Ezt követően apró szemcsésre törés következik, majd az ekkor kivált keményítőt lekoptatják róla. Ha pedig nincs keményítő, nincs ragacsos végeredmény főzéskor. A rizzsel szemben másik nagy előnye, hogy a glikémiás indexe is jóval alacsonyabb, ráadásul feleannyi idő alatt megfő.
[Klasszikus ételeket is feldobhatsz, ha rizs helyett bulgurt használsz!] (https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/unalmas-a-toltott-kaposzta-ugyan-dehogy-tekerd-ujra) Vagy akár kipróbálhatsz új, egyszerű egytálétel receptet is!
Jöjjenek a gyors bulgur receptek!
Bulgurral töltött padlizsán recept
amire szükséged lesz hozzá:
- 2 db padlizsán
- 10 dkg bulgur
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg feta sajt
- 1 db leveskocka
- só ízlés szerint
- 1 db paradicsom, 1-2 szál újhagyma vagy egyéb zöldségek
- petrezselyem zöld
A bulgurt kétszeres vízben egy kis sóval vagy leveskockával főzd készre kb. negyedóra alatt. Addig készítsd elő a padlizsánt: vágd le a végeit, majd szeld ketté hosszában. Sózd meg, majd miután levet eresztett itasd le papírtörlővel és csónak formára kapard ki a belsejét egy kanállal. 1-1 centi zöldség húst azért minden oldalon hagyj, még az alján is. Kockázd fel a sajtot, törd össze a fokhagymát, karikázd az újhagymát, kockázd a paradicsomot és az egészet a tojással együtt keverd a bulgurhoz. Halmozd a keveréket a padlizsánok belsejébe és süsd háromnegyed órán át 180 fokos sütőben készre! Forrás)
A leggyorsabb bulgur köretre is adunk ötletet.
Mediterrán bulgur saláta recept
Kelleni fog hozzá:
- 1 bögre bulgur
- 2 bögre víz
- só
- 1 db kígyóuborka
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db közepes fej lila hagyma
- 1 csicseriborsó konzerv
- 1 csokor kapor és 1 csokor petrezselyem
- Olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors és fél citrom leve az öntethez.
Forraljuk fel a vizet és öntsük a bulgurra, majd hagyjuk állni negyedórát lefedve. Eközben összekockázhatjuk apróra az uborkát – érdemes a magjait előbb kikanalazni-, felszeletelhetjük kis kockákra a paprikát és a hagymát is. Vágjuk finomra a fűszernövényeket, majd az összes zöldség társaságában keverjük a bulgurhoz.
Az öntet hozzávalóit öntsük össze, majd ezt is alaposan keverjük a salátánkhoz. Fogyasszuk élvezettel! (Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/mediterran-bulgursalata)
Gyors bulgur saláta receptet ide kattintva is találsz>>
Gombával és brokkolival rakott bulgur
Ha azt hitted a bulgur egytálételek nem változatosak: mutatunk még egyet, ami ízvilágában és hangulatában is teljesen más, mint a fenti, padlizsánra készült recept.
Legyen hozzá:
- 1 fej brokkoli
- 30 dkg gomba
- 25 dkg bulgur
- 2 teáskanál tökmagolaj
- 30 dkg tejföl
- 13 dkg trappista sajt
- 2 dl tej
- fél kocka leveskocka
- bors, só
- 2 dl víz
Szedd a brokkolit rózsáira és enyhén sós vízben főzd öt percig. Szűrd le és öblítsd át hideg vízzel. A megtisztított gombákat szeleteld vékonyan, majd párold olajon egy kevés víz és a leveskocka hozzáadásával. Míg a leve elfő, a tejföld kever el a tejjel és a borssal, csipet sóval. Kenj ki olajjal egy tűzálló tálat, és töltsd bele a bulgurt, majd pakold a tetejére a brokkolit és az időközben elkészült gombát. Öntsd nyakon a tejfölös keverékkel, forgasd össze alaposan. Ha jól elkeveredett, reszeld a tetejére a trappista sajtot és az egész mehet a sütőbe. Előmelegített 200 fokon 20 percig süsd, majd további 5 percen át grillezd.
Forrás Jó étvágyat!