2016.12.17. 17:34:07 12233 264

Állatfigurás kekszet vont ki a forgalomból a Nébih
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megnövekedett akrilamid-tartalom miatt Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás babakekszet vontak ki a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

KOESTLIN babakeksz | Fotó via argep.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com KOESTLIN babakeksz | Fotó via argep.hu

A közleményben a Nébih felhívta a figyelmet, hogy senki ne adja gyermekének a KOESTLIN márkajelzésű, Babakeksz vanília ízesítéssel nevű, 180 grammos kiszerelésű terméket, amelynek minőségmegőrzési ideje 2017. szeptember 30., tételazonosítója pedig LOT 208.

A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a Nébih kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák.

Ismertették: az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba miatt, a túlsütést követően alakulhatott ki. A gyártó (KOESTLIN D.D) az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.

Közölték továbbá: akrilamid képződhet élelmiszeripari feldolgozáskor és otthoni ételkészítéskor is a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 Celsius fok felett) végbemenő reakciók során, amelyek az élelmiszer "barnulását" és több ízösszetevő kialakulását is eredményezik. Kis mennyiségben sok élelmiszerben, a többi között kenyérben, hasábburgonyában, sült burgonyában, burgonyasziromban, kekszben vagy kávéban is előfordul.

Mint írták, az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid-szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...