Almaszezon egész évben – tuti almás receptek
Az almát igazi csodagyümölcsnek tartják, és sokak fogadják meg az angol mondást: „Napi egy alma az orvost távol tartja.” S aki így tesz, az valóban sokat tesz az egészségéért, hiszen az almában rengeteg rostanyag és vitamin van, A magyar alma főszezonja ősszel és télen van, ilyenkor sokkal olcsóbban juthatunk hozzá a finom és egészséges gyümölcshöz, ráadásul a felhasználási lehetőségek száma is végtelen. Receptek!
Egyszerű almaszósz sültekhez
Hozzávalók
- 1 kg Idared alma
- egy kis víz
Elkészítés Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat majd kisebb darabokra vágjuk és addig pároljuk egy kis vízben, amíg teljesen szét nem fő. Semmilyen ízesítést nem igényel, de meg lehet bolondítani egy kis fehérborral, fahéjjal és citrommal vagy citromhéjjal. Finom, fanyar mártás, amely főként vöröshúsokhoz illik, a hűtőben sokáig eláll.
Almatöltelék palacsintába
- 25 dkg idared alma
- 8 dkg cukor
- fahéj
- 1 citrom leve
fehérbor vagy martini
Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat majd nagyon apró kockákra vágjuk. A cukrot felolvasztjuk kb. 1 dl vízben, majd hozzátesszük az almát és párolni kezdjük. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, de még vannak almadarabok a masszában, ízesítsük fahéjjal, citromlével és öntsünk hozzá ízlés szerint egy kis alkohol.
Klasszikus almás pite, ahogy a nagymamám készítette
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 12 dkg cukor
- 3 cs. vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 2 ek. Tejföl
- 2 kg alma
- fahéj
Így készítsd
A lisztbe keverd bele a sütőport, egy csomag vaníliás cukrot és a cukrot, majd morzsold össze a vajjal. Add hozzá a tojás és a tejfölt, és gyúrj belőle tésztát. Amikor elég puha a tészta, oszd el kétfelé, formálj belőle kis cipókat és tedd pihenni a hűtőbe.
Amíg összeáll a tésztád, hámozd meg az almákat, csumázd ki és reszeld le nagy lyukú reszelőn. Tedd bele a maradék két vaníliás cukrot és ízesítsd ízlés szerint fahéjjal. Ha ezzel megvagy, nyújtsd ki a cipókat, akkora méretűre mint a tepsid. A tepsit vajazd vagy használj sütőpapírt (ezt is megvajazhatod egy kicsit). A töltelékből alaposan nyomkodd ki a levet, és oszlasd el a tepsibe helyezett tésztán, majd a másik tésztalapot fektesd a tetejére. Villával meg kell szurkálni a felső lapot, és egy kis tojássárgájával megkenegetheted. Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 200 fokon készre sütjük. (kb. 40 perc) Hűlés után szeleteljük és porcukorral díszítjük.