Ami nem hiányzohat karácsonykor: hókifli!
A karácsonyi aprósütemények sorából nem hiányozhat a klasszikusnak számító hókifli, amelynek az elkészítése ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Hogy egy kis csokit belecsempésszünk, most a csokiba mártott verzió receptjét osztjuk meg veletek.
Hókifli recept
** Hozzávalók:**
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
- 1 dl tejföl
- 8-10 dkg porcukor
- 5 dkg darált dió
- csipet só
A csipet sóval összekevert lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a vajat, (én zsírt tettem bele, attól sokkal omlósabb lesz a tészta) és kézzel elkezdeni összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadni a porcukrot, és a darált diót, majd jól összekeverni. Ezután belekanalazni a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát. Fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
A hűtőből kivett tésztát, vékonyra kinyújtani, majd kb. 8 cm-es köröket szaggatni belőle. (én pogácsaszaggatóval szaggattam ki) Ezután szorosan feltekerni, majd sütőpapírral bélel tepsire helyezni a kifliket.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép világos színűre sütni a kifliket.(én légkeverésnél, 150 fokon 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, ízlés szerint a forró kifliket vaníliás-porcukorba meghempergetni, vagy kihűtve olvasztott csokoládéba mártani.
Csokimáz
- 1 tábla tortabevonó csokoládé vagy jó minőségű étcsoki
- 1 ek étolaj
A csokoládét egy tálba tördelni, majd gőz fölött felolvasztani. Amikor már kezd folyós lenni, hozzákeverni az étolajat.
A kihűlt kiflik egyik felét belemártani az olvasztott csokoládéba, majd rácsra tenni, még a csokoládé megdermed.
Hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltartható.