Amikor nem az élet, hanem a kávé keserű! – Mit tehetünk ellene?
Sokunknak nem, vagy csak igen nehezen indul el a nap kávé nélkül. Már az illata is ébresztő hatással bír, és az íze… hmmmm! Feketén, kicsi cukorral, édesítővel, tejjel, növényi tejjel, tejszínnel, ünnepnapokon tejszínhabbal, vagy így nyáron egy gombóc vaníliafagyival – és már csaphatunk is az aznapi lecsóba. De mi van, ha keserű marad a kávé?
Egyáltalán miért lesz keserű ez az igencsak népszerű fekete ital? Nézzük meg az okokat, és egy lehetséges megoldást!
Amiért a kávéd keserű lehet
Kezdjük az elejéről! A kávébab lehet egészen sötét, ám találkozhatunk világosabb szemekkel is. Minél sötétebb egy-egy kis bogyó, annál valószínűbb, hogy keserű kávé készül majd belőle.
Ha a pörköléssel van a gond. Meglehet, míg kívülről kellemesen barnának tűnik a pörkölt kávé, addig belülről már inkább égett. Ez a „túlpörkölés” is okozhat keserű ízt.
Nem mindegy a hőmérséklet! A víz, amiben a kávé lefő, nem mindegy, milyen hőmérsékletű. Az ideális érték 85-95 °C közötti. Ha ez alatt van, akkor savanykás lesz, ha ez fölött, akkor pedig keserű ízvilággal bír majd a kávénk!
Kávé tejjel, cukorral és sóval!
Hogy mi? Hát hogy kerül a só a kávéba? És miért is jó nekünk? A válasz ezek után elég egyértelmű: kihozza a kávé aromáját és elveszi a keserű ízét! Itt most tényleg csak egy csipet sóra kell gondolni, amit az ujjaid végével éppenhogy fel tudsz csippenteni.
Forrás: brigitte.de