Amit ne hagyj ki idén se: variációk tojásos nokedlire
Ha a forma nem is mindig tökéletes, az íze mindig szuper. A tojásos galuskával, tisztességes nevén nokedlivel mellényúlni nagyon nem lehet. Pláne, így tavasz végén! Pláne, ha van hozzá friss, cukros-ecetes lével leöntött saláta. Az étel nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, de néha nem árt megbolondítani.
Nokedlit készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga, a kezdők is bátran nekiállhatnak. Na jó, a formája néha nem úgy sikerül, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de gyakorlat teszi a mestert. Amikor kijön az igazán jó idő, van alkalom a gyakorlásra bőven, hiszen a tojásos változata ilyenkor biztos szerepel a heti menüsoron.
Ha kicsit változtatnál a hagyományos tojás+galuska felálláson, ajánljuk figyelmedbe a következő recepteket.
Ha „csak” a tésztát bolondítanád meg
Feldobnád a tányérra kerülő tésztát, de csak a színeken változtatnál? Keverj még összeállításkor hozzá apróra vágott petrezselymet, esetleg spenótot, ha zöld színű galuskát szeretnél. Vagy adj hozzá némi paradicsompürét, hogy piros színben pompázhasson a nokedlid!
Ha a tojásos nokedlit képzelnéd el másként, mondjuk…
… káposztával
Kell hozzá:
kb. fél kg nokedli
20 dkg savanyú káposzta
1 vöröshagyma
4 db tojás
Só, bors, ételízesítő
Olívaolaj
Az apróra vágott hagymát olajon pirítsd meg, majd a felaprított káposztát dobd rá, forgasd át és nagyjából 5 percig fonnyaszd. Közben borssal ízesítheted. Erre mehet a nokedli, majd a felvert tojás, melyet előtte ételízesítővel „bolondítottunk meg”. Kis lángon süsd össze, és azonnal tálald!
Forrás: mindmegette.hu
… mindenféle földi jóval
Szerezz be hozzá:
nokedli (amennyi megmaradt; étvágy szerinti mennyiség)
tojás (a tészta mennyiségéhez passzolva)
császárszalonna (mennyisége a galuska mennyisége szerint)
tejszín (mennyisége a tészta mennyisége szerint)
ízlés szerint kapor, só
A tojást verd fel a tejszínnel. A szalonnát pirítsd meg, majd rakd félre. A zsírja maradjon a serpenyőben! Ebben forgasd meg a nokedlit, öntsd rá a tojást és szórd meg a pirított szalonnával és a kaporral!
Forrás: mindmegette.hu