Anya, anya! Kezdődik az eperszezon - Epres-túrós szelet
Nagyon-nagyon várjuk már a friss, hazai földi epret, és gyűjtjük is a recepteket serényen. A most következő túrós-epres szelet igazi finomság, amit akár tápláló uzsonnaként is elfogyaszthatunk. :) Természetesen csak akkor, ha nem fogyózunk...
Epres-túrós szelet - Recept
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (v. 7 dkg sertészsír)
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás (nagy)
- 1/4 cs sütőpor
- csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre, közben pedig készítsük el a tölteléket.
Túrós-epres töltelék hozzávalói:
- 50 dkg túró
- 5 dkg tejföl
- 1,5 cs vaníliás pudingpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 1 db tojás (nagy)
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg eper
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alaposan keverjük össze.
Ezután keverjük hozzá a pudingport, majd a tojást is. (pudingpor helyett keverhetünk hozzá 2-3 ek étkezési keményítőt)
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta víz)
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre.
Ezután a papírral együtt emeljük át a tepsibe, öntsük rá a túrós tölteléket, és szórjuk meg a feldarabolt eperrel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a túrós töltelékhez pedig nagyon jól illik az eper.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com