2023.04.13. 09:50:00 5877 217

Apja fia? Avagy így válasszunk spermadonort!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A női és férfi termékenység kérdése egyre több párnál okoz súlyos kapcsolati és érzelmi akadályokat. Amikor a férfi nemzőképtelensége az, ami gátat szab a közös gyermek vállalásának, de a pár nő tagja ragaszkodik a saját gyermekhez, nagyon nehéz döntések meghozatalára lesz szükség.

Nehéz választás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nehéz választás

Együtt tovább vagy külön-külön? Az esetben, amikor a férfi el tudja fogadni, hogy nem a saját biológiai gyermekét nevelik majd közös gyermekként, lehetőség van spermadonor igénybevételére idehaza is.

Biztonságos-e a spermadonor választása?

A spermadonor szabad akaratából adományoz örökítőanyagot, amely procedúra előtt egy sor vizsgálatnak szükséges alávetni magát. Természetesen az általános egészségügyi állapotának felmérése és az örökíthető genetikai betegség kiszűrése mellett a termékenységi szintet is ellenőrzik, hogy a spermium a fagyasztásos tárolás után történő felhasználáskor is megfelelő minőségű legyen a reprodukciós eljárás során.
Amellett, hogy a biológiai kritériumoknak eleget tesz, a donornak egy átfogó pszichológiai vizsgálaton is át kell esnie, így elmondható, hogy az eljárás során minden felmérhető veszélyt igyekszenek kiszűrni a születendő gyermek minél magasabb fokú egészségügyi állapotának érdekében.

Milyen ismérvek alapján választhatunk spermadonort?

Habár ennek a választásnak nagyon személyes döntésnek kellene lennie, jelenleg a magyar szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a leendő szülők megismerjék a személyét esetleg vállaló adományozókat sem.
Adományozás hazánkban csak anonim módon történhet az elismert spermabankokon keresztül.

Az adományozók személyiségéről a spermabankok feljegyzései nem árulnak el részleteket, és a fizikai jellemzőikről is igencsak szűkszavúan informálják a potenciális szülőket.
A szabályozás szerint az adományozóról nyilvántartásba venni csupán úgynevezett fenotípusos tulajdonságokat engedélyezett. Ilyen adatok például a testmagasság, a szem- és a hajszín.

Természetes, hogy minden szülő arra vágyik, gyermekében önmagát lássa viszont, így a legtöbb pár a rendelkezésre álló információk alapján a nemzőképtelen férfire leginkább hasonlító donor spermáját választja a kínálatból.

Más országokban ennél jóval megengedőbb a rendszer, vagy jóval szélesebb körben gyűjtenek adatokat az adományozókról, vagy egyenesen megengedik a nyílt adományozást, ahol az adományozó és a leendő szülők még személyesen is találkozhatnak egymással.

Forrás: www.humancell.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.