Apró trükkök, hogy sokáig roppanós maradjon a zöldség
Akad, aki kifejezetten azt szereti, ha kicsit „szottyos” lesz a saláta, mást ki lehetne kergetni a világból ezzel. Ám a salátát és egyéb zöldségeket könnyebb dolog „megfonnyasztani” vagy „megpuhítani”, mint frissen, ropogósan tartani. Pedig úgy a legjobb! Úgyhogy tegyünk is rá kísérletet!
Nincs is annál jobb, főleg így tavasszal, mint roppanós, friss salátát enni, vagy zsenge sárgarépát fogyasztani mártogatós gyanánt. Hogy sokáig élvezhessük a „ropogást”, a következő trükköket vethetjük be.
A répa, a retek
Hogy még tovább friss maradjon ez a két „roppanós”, tedd őket néhány percre egy pohár vízbe.
A saláta
Tovább friss marad a (még torzsával rendelkező) saláta, ha a torzsát keresztben bevagdosod és egy kevés vízzel felöntött tálban a hűtőbe teszed. Így a salátád továbbra is vízhez jut, anélkül, hogy a vitaminok eltűnnének belőle, és sokáig ropoghat még a fogad alatt.
Még egyszer a répa, a retek
És az új belépő: a karalábé. Ha megszabadítod őket leveleiktől, már sokat tettél azért, hogy sokáig frissek maradjanak.
Tipp: hogy ne vesszen kárba a retek levele sem, feldobhatod vele a zöldsalátádat is! Illatos,
fűszeres zamatú, mint a rukkola és akár a pestot is ízesítheted vele. Sőt, krémlevesbe, turmixba is remek lehet, de mártásként is megállja a helyét, hasonlóan elkészítve, mint a sóska.
De ha eljön a pillanat…
Ahogy a tavasz, úgy a zöldségek frissessége sem tart örökké. De azért kicsit „összeesve” sem vesznek kárba ezek a finom falatok: krémlevesek, szószok alapjai lehetnek.