2021.10.28. 09:30:00 4524 207

Az animáció világnapja - Ünnepeld meg mérföldkőnek számító alkotásokkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Animáció Világnapját 2002 óta ünnepeljük október 28-án a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség (ASIFA) kezdeményezésére. 2005 óta már hazánkban is megtartják az ünnepet, azonban rögtön 3 napos programsorozat keretében, október 27. és 29. között.

Animáció Világnapja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Animáció Világnapja

A világnap időpontja egyfajta tisztelgés Emile Reynard, a rajzfilmkészítés úttörője előtt, hiszen 1892-ben ezen a napon nyílt meg a nevéhez fűződő Optikai Színház. Az animációs film, mint a 20. század vívmánya azonban folyamatos változáson megy át azóta is: Az élettelen tárgyak és rajzok képkockából álló folytonos sorozata a számítástechnika robbanásszerű fejlődése egyre életszerűbb ábrázolásra ad lehetőséget.

Az 1900-as évek első felében számtalan klasszikus történet kelt életre a vásznon, amelyeknek talán még a legújabb élőszereplős változatok sem tudnak a nyomukba éri: gondoljunk csak Bambi, Pinokkió, Csipkerózsika vagy Hófehérke és a hét törpe történetére!

Ikonikus animációs (mese)filmek - a kritikusok vagy maguk a nézők szerint:

Aladdin (1992)

A társadalmi különbségek legyőzésén, az igazságon és a varázslaton alapuló történet nem csupán a kritikusok elismerését, de a közönség tetszését is kivívta. Repüljünk el a mesés Kelet világába a klasszikus rajzfilm segítségével!

Az oroszlánkirály (1994)

Az árulás és a száműzetés nem csak a királyságot, de azt is elvette a kis oroszlánkölyöktől, aki valójában lehetett volna. Izgalmas kaland megfigyelni, hogy mégis hogyan válik méltóvá apja hajdani trónjára. Papír zsebkendőt előkészíteni, mert az egyik legszívszorítóbb jelenet ebben a művészetileg is kiemelkedő alkotásban található!

L’ecsó (2007)

Egy tehetséges patkány és egy kevésbé tehetséges konyhás fiú különös szövetsége, amely során nem csak egymást, de a híres éttermet is megmentik. Az alkotók az érett vizuális történetmesélésen túl parádésan kitágították a karakterizálás határait is.

Roger nyúl a pácban (1988)

Az élő és rajzolt szereplőket és díszleteket is felsorakoztató alkotás talán a legsikeresebb és legismertebb vegyes technikájú film - természetesen a Space Jam (1996) mellett. Sokak szerint ezzel indult el a Disney stúdió “reneszánsz korszaka”. A gyilkossággal vádolt rajzfilmsztár nyulat a firkákkal nem szimpatizáló magánnyomozónak kell tisztáznia; egy sor csavaros esemény közepette.

Toy Story (1995), Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010), Toy Story 4 (2019)

Woody a cowboy és Buzz az űrhajós játékfigura a többi játékkal együtt mindig újabb és újabb hajmeresztő (és érzelmileg mélyebb) kalandba keveredik. A Pixar stúdió az első résszel hosszú időre lefektette a CGI-funkciókra alapozható új technológiai szabályokat.

+1 Émile Cohl - Fantasmagorie

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a világ legelső rajzfilmjét, egészen 1908-ból! Az alig két perces alkotás indította el a ma is ismert rajzfilmgyártást a maga sikeres útján. Érdekességként nézd meg legalább ezt, ha nincs időd egy egész estés mesefilm megtekintésére!

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.bisunessinsider.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...