2024.09.08. 12:31:49 5996 222

Az egészséges szervezet egyik nélkülözhetetlen eleme: a magnézium
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magnézium, ez az alkáliföldfémek elemi sorozatához tartozó, ezüstfehér elem a bolygónk minden sejtes életéhez nélkülözhetetlennek bizonyul. A 19. századi magyar természettudományi közleményekben még „keserenynek” nevezték, és gyógyító erejéről már az ókori orvoslásban megbizonyosodtak, Görögországban számos más betegség kezelése mellett például hashajtóként is használták.

Magnéziumforrások - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magnéziumforrások

A 17. század elején az Epsom-sóról (egyéb nevein: a keserűsó vagy magnézium-szulfát) kiderítették, hogy az nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaz, ezzel pedig tovább fokozódott az ásványi anyag iránti érdeklődés. Az emberek elkezdtek keserűsós vizet inni, illetve azt a fürdővizükbe helyezve feloldani, mert meg voltak győződve az anyag vértisztító hatásáról és egyéb egészségügyi előnyéről.

Az univerzum nyolcadik legnagyobb mennyiségben előforduló eleme, a magnézium, bőségesen fellelhető a tengerekben, a földben, az állatokban, a növényekben, és persze az emberben is. Arra is fény derült, hogy bolygónk mélyebb rétegeibe hatolva jelentősen több magnézium található, mint a földkéregben – ez utóbbinak két százalékát teszi ki. További érdekesség, hogy a zöld levelű növények klorofill molekulájában is található magnézium-ion, ugyanakkor az emberi szervezet a becslések szerint nagyjából 4-6 teáskanálnyi magnéziumot tartalmaz.

Meglepő módon nem létezik a bolygón önmagában, azaz természetesen fellelhető magnézium típus, így példaként az óceánokban magnézium-klorid vegyületként, a földben pedig magnézium-karbonátként mutatható ki. Azonban egy Antoine Bussy nevű vegyész az 1800-as években elsőként hozott létre tiszta magnéziumot. Később, 1909-ben, az elektrolízises módszer révén lehetővé vált, hogy ipari mennyiségű magnéziumot állítsanak elő. Ez a különleges és nélkülözhetetlen anyag még a légiközlekedésben is kulcsfontosságú szerepet töltött be.

Mindemellett az emberi test sejtjeiben is megtalálható magnézium közel 60 százaléka a csontokban, 39 százaléka az izmokban és további 1 százalék a lágy szövetekben, a vérben és a testnedvekben lelhető fel. Funkciói közé tartozik az immun- és az idegrendszer támogatása, az izmok összehúzása és ellazítása, a vérnyomás szabályozása, a neurotranszmitterek aktivitásának serkentése és mérséklése egyaránt. Ezenfelül szerepet vállal a fehérjék felépítésében, a DNS-létrehozásban, az étel energiává alakításában, a szervezet kalcium és D-vitamin-szintjének szabályozásában, így elősegíti és fenntartja a csontok egészségét. A depresszió, a szorongás, a hangulat-optimalizálás, az agyműködés, a jobb memória és tanulás érdekében ugyancsak elengedhetetlen a magnézium.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...