2020.09.28. 17:14:36 9602 302

Az “egy mozdulat”-szabály tényleg működik?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kedves anekdotaként terjed a történet, miszerint „Nagyanyám azt mondta, egy mozdulat. Egy mozdulat, bevetni az ágyat, egy mozdulat kidobni a szemetet…” stb. Valóban ez lenne az otthon állandó rendjének kulcsa. De melyek azok a bizonyos „egy mozdulatok”, amikkel otthonodban mindig rend lehet?

Ágyazás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ágyazás

A kedves, szívhez szóló történetnek a tanulsága egyértelműen az, hogy szinte mindig rend lehet otthon, ha mindent azonnal, apránként elvégzel, nem gyűjtögeted a teendőket egy nagy rendrakásra vagy egy nagy takarításra. Ugyanakkor a nosztalgia romantikájával, a nagymama mindentudásával azt sugallja, hogy a nagymamának ez nem volt erőfeszítés. Ne csapjuk be magunkat, az elvégzett munka, idő és energia mindig, nem tudsz egy mozdulattal felmosni, de még beágyazni sem.

A tanulság mégis jogos: a sok apróság sokkal tartósabb rendhez vezet, mint a kivárt rendrakás, takarítás. Tanítsd erre a gyermeked, unokád is! Igaziból nem a takarítás maga az igazán utálatos és nehéz feladat, hanem rávenni magunkat, hogy nekiálljunk. Így hát a legegyszerűbb, ha egy-két dolgot tényleg gondolkodás nélkül, azonnal elvégzünk, ahogy szükség van rá.

Mégpedig ezeket:

Ne legyen mosatlan!

A mosogatóban gyűlő szennyesedény nem éppen hívogató és minél nagyobb a kupac, annál kevésbé van kedvünk nekiállni. Ha azonban azonnal elmossuk a tányérunkat vagy éppen rögtön a mosogatógépbe tesszük az edényt, a csészét, pár másodpercet használunk fel minden alkalommal és már megoldottunk egy problémát.

A munkalap és a polcok

A konyhai munkalapot főzés közben és után is pár másodperc alatt áttörölhetjük és tegyünk így a konyhai gépek áttörlésével is. Akár a reggeli kávé közben lehet ez egy rutin mozdulatsor, fel sem fog tűnni. Jutalomként pedig jó érzésünk lesz, hogy már a napunk első öt percében hasznossá tettük magunkat. A polcokon városi környezetben egy-két nap alatt megjelenik a por. Igyekezzünk kevés csecsebecsét tartogatni, ha nem vagyunk a portörlés szerelmesei, ám passzív pihenés, például tévézés közben, toljuk át őket egyik oldalról a másikra, és töröljük le a felületet, majd toljuk vissza az apróságokat a másik oldalra és töröljük át ezt a részt is. Lehet, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény, de rengeteget számít és a nagytakarításig is mutatós marad a polc.

Számolj le a ruhamumussal!

A mosógépből a szárítógépbe pakolást, vagy szárítóra teregetést nem lehet ugyan megúszni, de ha megszáradtak a ruhák, egyből hajtogatva szedjük ki vagy le őket. Ha extra praktikusak akarunk lenni, akkor a családtagjaink ruháit mindjárt külön kupacokba rakjuk és szét is válogathatjuk pakolás helye szerint. Például előbb a nadrágokat, majd rá a fölsőket tesszük összehajtva. Ezzel egy ütemben elvégeztünk mindjárt két feladatot és megkönnyítettünk egy harmadikat; az elpakolást. Ebből a fázisból viszont már tényleg csak egy perc mindent a helyére tenni.

Leveleket a helyükre!

Mikor a postaládából kiemeled, már egyből mehet is a reklám a szelektív kukába, a csekkek a befizetendőkhöz, az intézendőt pedig fussuk át és ha lehet, intézzük is el. Manapság már online is lehet majdnem mindent, így pár kattintással még egy teendőtől megszabadulhatunk.

Rend a fürdőben

A fürdőszobai terméket azonnal tegyük a helyükre amikor használtuk. Ne hagyjuk a csap szélén nyitva a sminklemosót, mikor tettünk belőle a vattára, hanem rögtön dugjuk is vissza a helyére. Amikor látjuk, hogy kezd egy kis kosz vagy vízkő megjelenni, fogmosás közben nyugodtan töröljük át fertőtlenítő nedves törlőkendővel a mosdó környékét, és a mellékhelyiségben is érdemes így tennünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.