2014.05.10. 09:26:57 5292 41

Az életed is múlhat a napfényen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyugodtan menjünk ki a napra, de ne lépjük túl a határt! A napfény hiánya csökkentheti a D-vitamint a szervezetben, és a napfényhez kapcsolódik egy sor jótékony tevékenység, mint például a szabadtéri sport, az úszás, a pihenés. Természetesen a túlzásba vitt napozás, főként magas UV-sugárzás mellett, súlyos problémákat, bőrrákot is okozhat. Svéd kutatók eredményei.

Az éltető Nap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az éltető Nap

A napfény életet ment, de ne vigyük túlzásba

Nem csak a túl sok vitt napozás, de a napfény kerülése is különösen veszélyes lehet – írja a Telegraph egy, a Journal of Internal Medicine című szaklapban megjelent kutatást ismertetve. A kutatás ideje alatt az, aki egyáltalán nem napozott kétszer nagyobb valószínűséggel halt meg, mint azok akik napoztak.

Svéd kutatók 30 000 nőt vizsgáltak, húsz éven keresztül. A vizsgálat 1990-ben kezdődött, ekkor arra kérték a kísérletben résztvevőket, jegyezzék fel napozási szokásaikat. Húsz évvel a kísérlet megkezdése után 2545-en már nem éltek. Az UV-sugárzásnak kitettek között 1,5 százalék volt a halálozási arány, míg a napfényt elkerülök között 3 százalékos. Azok, akik napoztak 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bőrrákban, bár azoknál akik rendszeresen napoztak Svédországon kívül is, sokkal többen haltak meg melanoma miatt.

Pelle Lindqvist, a kutatás vezetője elmondta, azokban az országokban, ahol alacsony az UV-sugárzás, a napozás elkerülése végzetes lehet. Ennek oka a D-vitamin hiánya: a D-vitamin ugyanis napfény hatására termelődik a szervezetben, és hiánya egy sor betegség kialakulásához hozzájárulhat (diabétesz, a tuberkulózis, a szklerózis multiplex). Korábbi tanulmányokból az is kiderült, hogy a D-vitamin nőknél növeli a mellrákos betegek túlélési esélyeit, míg míg férfiaknál a prosztatarák jele lehet.

A kutatási eredményeket óvatosan kell kezelni. Egyrészt a túl sok napozás, és a fényvédő krémek teljes mellőzése növeli a bőrbetegségek kialakulását, ám a napfény-mentes életmód is lehet ugyanilyen káros. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy azok a nők, akik egyáltalán nem napoztak, más életmódot folytattak – például kevesebbet is sportoltak – amivel szintén növelték különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...