Az elmaradhatatlan karácsonyi tojáslikőr - most süteményben
Vallomás: az igazság az, hogy nálunk nem annyira tartozik a karácsonyhoz a tojáslikőr…, de tudom, hogy sok helyen nem maradhat el ez az itóka, és a hölgyek szívesen nyalogatják desszert gyanánt. De mi lenne, ha most tényleg a desszertbe kerülne bele? Szerintünk még nagyobb sikere lenne a tojáslikőrnek ezzel a süteménnyel kéz a kézben, mint egyes egyedül…
Tojáslikőr szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 db tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál forró víz
- 5 evőkanál rétesliszt
- 2 evőkanál kakaó
- 0,5 csomag sütőpor
A tojáslikőrös krémhez:
- 750 ml tej
- 3 csomag vaníliapuding
- 200 ml tojáslikőr
- 250 g vaj
- 3 evőkanál porcukor
A párizsi krémhez:
- 2 csomag 40 %-os habtejszín
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, de mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a cukrot és ezzel együtt fejezzük be a műveletet. Óvatos keveréssel a tojássárgákat egyesével beletesszük a habba, majd jöhet folyamatos keverés mellett az olaj, a víz, a sütőporral kevert liszt és a kakaó.
Egy tepsit kivajazunk és kilisztezünk, eloszlatjuk benne a tésztát, és kb. 160 fokon 10 perc alatt megsütjük.
A krémhez másfél dl tejben csomómentesre kikeverjük a pudingport, közben a maradék tejet felforraljuk. Hozzáadjuk a pudingot a forró tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a tojáslikőrt, majd kihűtjük a krémet.
Puha vajat habosra keverjük, és apránként hozzáadjuk a tojáslikőrös pudingot, alaposan összekeverjük, végül a tésztára egyenletesen eloszlatjuk. A tejszínt, a kakaót és a cukrot habbá verjük, és a vaníliás-tojáslikőrös krémre tesszük, szépen egyenletesen rákenjük. A legvégén csokoládét reszelünk a tetejére.
Jó étvágyat!
Forrás: topreceptek.hu