Az ezer arcú kel
Kelkáposzta, kelbimbó, fodros kel - igazán izgalmas és változatos a felhozatal, ha a kelről van szó, és legalább ilyen sokszínű a recept repertoár is, amit ebből az egészséges zöldségből el lehet készíteni!
A kelbimbó
Az aprócska kelbimbó tulajdonképpen a vadkáposzta nemesített változata, ami a 19. században Belgiumból indult útjára. Innen is az angol elnevezés: brussel sprouts. Igazi vitamin bomba, ami különösen jól jön az őszi és a téli hónapokban, tekintve, hogy ilyenkor milyen értékesek azok a növények, amelyek bírják a fagyokat. A, B1, B2, C-vitamin, kalcium és vas tartalma is jelentős, úgyhogy fogyasszuk gyakran, tegyünk belőle a húslevesbe, zöldséglevesekbe, ragukba vagy készítsük el rakottasnak.
Kelkáposzta
A kicsit fodrosabb levelű, nagyfejű kelkáposzta nagyon népszerű a magyar konyhában. Elkészíthetjük főzeléknek, levesnek, de akár be is tölthetjük a leveleket egy kis darált húsos rizses keverékkel. A mi családunkban általában világbajnok frankfurti leves készül belőle. Ez a növény is jól viseli a hideget, akár át is teleltethető. Ásványi anyag és vitamin tartalma hasonlít a bimbós kelhez, hiszen ugyancsak gazdag A, B és C-vitaminokban,valamint vasban és kalciumban.
Fodros kel
Az úgy nevezett díszkáposzta is lényegében egy fodros kel változat, de a hosszúkás száron növesztett fodros leveleket meg is ehetjük. Nagyon jól tűri a hideget ez a növény is, és isteni levesben vagy akár vajon megpárolva saláta helyett is fogyasztható. Rakott kel és főzelék is készülhet belőle. Ha valamilyen káposztafélét termesztenél, akkor válaszd ezt, nagyon igénytelen növény. A hideg és a meleg sem hatja meg, és az sem ingatja meg a fejlődésben, ha néha elfelejted meglocsolni. (Kezdő kertészek álma ez a növény. ;):)
Nézzünk egy szenzációs rakott kel receptet
- 8-10 db nagy kelkáposzta levél (egy kisebb fej fele kb)
- 500 g darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsom szósz
- só, bors
- majoranna
- őrölt kömény
- pirospaprika
- babérlevél
- 250 g rizs
- olaj
- víz
- zsemlemorzsa
- 2 kis pohár tejföl
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, közben hozzáadjuk a fokhagymát, majd a húst. Fűszerezzük (kb. mindenből egy teáskanálnyival nem fogsz mellé, de egyébként ízlés szerint) és készre pirítjuk, a legvégén összerottyantjuk a paradicsomszósszal és 1-2 dl vízzel. A babérleveleket eltávolítjuk.
A kelleveleket csíkokra vágjuk és pár percig lobogó vízben főzzük, majd leszűrjük és félre tesszük.
Megfőzzük a rizst, de csak amolyan félkészre. A húst és a rizst összekeverjük.
Egy nagyobb hőálló tálat vagy tepsit olajjal meglocsolunk, majd egy kis zsemlemorzsával megszórjuk. Ezután jöhet a kelkáposzta levél fele (tetszőlegesen kelbimbóra is cserélhetjük a zöldséget természetesen), majd a ragu fele, ismét kel, s a maradék ragu, legvégül a tejföl. Kb. 180 fokon 20-30 percig sütjük.
Jó étvágyat!