Az optimális teaidő: Jót és jókor a csészébe!
Amikor időről beszélünk, rengetegféleképpen szabdalhatjuk fel az órát, vagyis a napot! Vagy inkább az évet? A teák szerelmeseinek bizony tudatában kell lennie annak, hogy nem mindegy, melyik napszakban isszák meg kedvenc teájukat!
A teadobozunkban várakozó teát kétféle szempontból érdemes vizsgálnunk: 1. Mekkora a koffeintartalma? 2. Hogyan támogatja az emésztőrendszert? Kezdjük is el a vizsgálódásunkat az alvás és az étkezések tükrében.
Nappal igen, éjszaka nem
Ha belegondolsz, közvetlenül ébredés után és kajakóma esetében kell leginkább az extra energia. Ezért azt javasolják, hogy a reggeli és ebéd után 20 perccel igyuk meg teánkat, hogy a teafogyasztás előnyeiből (élénkítő és emésztésjavító hatás) legjobban profitálhassunk.
Viszont (főleg egy kései) vacsora után bármennyire is jól esne, már ne fogyasszunk teát a koffeintartalma miatt – kivéve, ha éjszakáznunk szükséges -, inkább cseréljük le italunkat bármilyen nyugtató, jobb alvást biztosító gyógynövényes főzetre, amennyiben meleg italra vágyunk. Ilyen például a citromfű vagy a kamilla.
Évszakok körforgásában
Ahogyan ételeink sem állandók az év folyamán, ugyanúgy érdemes teánkat is váltogatni az aktuális évszaknak megfelelően. A kevésbé oxidált fehér és zöld teák hűsítő hatással vannak szervezetünkre, emiatt kimondottan ajánlottak tavaszi és nyári időszakban. Emellett antioxidánsban gazdagok, energizálnak.
A legjobb teák, amelyek őszi és téli hideg napokon felmelegíthetnek minket, azok pedig az oxidáltabb fekete teafajták. Egy csésze sötét oolong és egy érett pu erh tea is bátran választható ilyenkor.
Kivételek mindig vannak
A hidegebb évszakokra ajánlott teákat érdemesebb fogyasztaniuk egész évben mindazoknak, akik gyomra érzékenyebb a „nyersebben” feldolgozott tealevelekre, és azoknak is, akik fázósabbak. A 12 évnél fiatalabb gyermekek és a várandós nők számára azt javasolják, hogy a klasszikus tea füvek főzetei helyett inkább gyümölcsteákat igyanak.
Forrás: teasenz.com