Az ősz remekművei - Ételek gombából, hús nélkül
Az őszi avar igazi kincseket rejt számunkra: az esős, párás idő miatt ilyenkor mutatják meg magukat ezek a furcsa, se nem növény, se nem állat élőlények, a gombák. Szedése igazi közös kaland lehet a családnak, de fogyasztás előtt mindenképp vizsgáltassuk meg, hogy valóban olyan gombafajtát készülünk-e hazavinni, amilyet szerettünk volna!
Ha ezzel is megvagyunk, már csak az elkészítés módját kell kiválasztanunk. Ehhez nyújtunk mi segítséget!
Élettani jelentőségükről már olvashattál, most néhány finom receptet mutatunk Neked, hogyan tudod változatos elkészíteni ezt az őszi finomságot.
Zöldséges-cukkinis töltött gomba
Hozzávalók:
- 1/2 kg gomba
- 1 db paradicsom
- 1 póréhagyma (csak a fehér része kell)
- fél cukkini
- sajt
- só, bors, kapor
Így készítsd:
A cukkinit, paradicsomot apró kockákra, a póréhagymát szeletekre vágjuk és együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint sóval, borssal, kaporral fűszerezzük, majd megtöltjük vele a gombafejeket.
A tetejére ráreszeljük a sajtot, és sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Gombás-rizses rétes
Hozzávalók (4 fő részére):
- 12,5 dkg rizs
- 1 adag réteslap
- 1 hagyma
- 40 dkg kínai kel
- 250 gramm gomba (apróbb fajta, pl. champion)
- 2 evőkanál olaj
- 3-4 szál kapor
- só, bors
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál főzőtejszín
- 150 gramm tejföl
- 3-4 evőkanál (saláta)majonéz
- sütőpapír
Így készítsd:
A rizst kb. 2,5 dl vízben megfőzzük. Lefedve 15 percig pároljuk. A (rétes)tésztát kb. 10 percre szobahőmérsékletre tesszük.
A hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk. A gombákat megtisztítjuk, megmossuk és félbevágjuk. A kínai kelt szintén mossuk, és vékony szeletekre szeljük, a kaprot is megfürdetjük, majd kis darabokra szeljük.
A gombát és a hagymát forró olajban megsütjük, majd a kínai kelt 2-3 percig velük együtt sütjük. Az egészet sóval és borssal ízesítjük. Ha a rizs is kész, a kapor 2/3 részével a zöldségek közé keverjük.
A rétestésztát kicsomagoljuk, a rizses masszát hosszában középre halmozzuk. A tésztát oly módon tekerjük fel/hajtjuk rá a töltelékre, hogy az stabilan bent maradjon. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük és a tekercsekre kenjük.
Sütőben (kb. 175 °C) 40-50 perc alatt készre sütjük. Majonézzel, tejföllel és a maradék kaporral megszórjuk és kész is.
Forrás: lecker.de, otletkonyha.hu