Az uborka igazából egy gyümölcs... de ez nem változtat semmin!
Habár a szupermarketek polcain az uborka a tökfélékkel és a paradicsommal együtt a zöldségek közé kerül kipakolásra, ne hagyd magad megtéveszteni! Ezek a „zöldségek” ugyanis valójában gyümölcsök! S hogy mire alapozzák ezt az új fejleményt? A válasz a magokban rejlik.
Képzeld el, hogy beleharapsz egy igazán roppanós savanyúságba, történetesen egy uborkába. A kapros, savanyú íz miatt senkinek sem az édes gyümölcsök jutnak az eszébe, de ezzel nagyot tévedünk:
Az enciklopédia szerint a gyümölcsök a virágos növények magvakat ill. magokat magába foglaló „petesejtje”. Ezen az elven elindulva kiderül, hogy a cukkini, a sütőtök a görögdinnyéhez hasonlóan bizony gyümölcs. Történetesen ehhez a tökcsaládhoz sorolandó a szóban forgó uborka is. Mégis honnan eredhet a sós lében való tartósítás, és miért nem készítünk az uborkából inkább lekvárt? Az ok szerintem a nem elegendő cukorfokban és a nagyfokú víztartalomban rejlik. :)
A lédús uborka elhanyagolható mennyiségű kalóriát jelent, és tökéletes hozzávalója a mártásoknak és a szószoknak.
Feta és kecskesajttal is ízletes, de kiteljesíthet egy finom hummuszt is. Az egészségtelen sós nassolnivalók helyett pedig milyen jó, hogy elő tudunk kapni a kamrából egy üveg jóval egészségesebb harapnivalót, a savanyított uborkát.
Felmerül benned a kérdés, hogy akkor mik a zöldségek?
A növények más ehető részei, amik nem termések. Azaz levelek – saláta, szárak – spárga, gyökerek – répa, gumók – burgonya vagy maguk a virágok, mint például az articsóka.
Forrás: goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a25458824/cucumber-fruit-or-vegetable/