2014.05.02. 19:46:23 6931 38

Bebizonyították: a rostok segítenek a fogyásban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megvan az éhségérzetet szabályozó molekula, amely a rostok emésztése során keletkezik. Hasznos trükk fogyókúrázóknak, egyenek sok rostos ételt, főként zöldséget és gyümölcsöt. Ez egyébként is az egészséges életmód alappillére, hátha így még nagyobb figyelmet fordítunk az étkezésre.

Rosttal az elhízás ellen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rosttal az elhízás ellen

A londoni Imperial College és a brit Orvosi Kutatások Tanácsa kutatói azonosítottak egy olyan molekulát, mely blokkolja az éhségérzetet – írja a Times of India. Az acetate-nek elnevezett részecske természetesen képződik a bélben rostok emésztése során. Ha már eleget ettünk, a molekula feláramlik az agyba, és szól: hagyjuk abba az evést.

A kutatás igazolta: minél több rostot eszünk, annál több acetate-molekula képződik, és így jelentősen csökken az elhízás esélye. Most, hogy sikerült izolálni a molekulát, azt remélik, sikerül kifejleszteni olyan gyógyszert, mely hatékony segítség lehet a fogyókúrázni vágyóknak.

A természetes rostok a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, de a feldolgozott élelmiszerekben már nagyon kicsi az arányuk. A rostokat a vastagbélben egy baktérium bontja le enzimekre, és az acetate-molekula mintegy melléktermékként keletkezik. A kutatóknak sikerült végigkövetni a molekula útját a vastagbélből a májon és a szíven át egészen az agyig, és megfejtették azokat a mechanizmusokat, melyek során ott csökkenti az étvágyat. Ezt a folyamatot még soha senkinek nem sikerült feltárnia.

„A középkorban még napi 100 gramm rostot fogyasztottak, míg ma az átlag európai mindössze 15 gramm rostot eszik. Az emésztőrendszerünk még nem alkalmazkodott ehhez a változáshoz, és emiatt válhatott az elhízás népbetegséggé a modern társadalmakban. A kutatásunk bizonyítja, hogy a természetes rostoknak kiemelt szerepük van az éhségérzet szabályozásában” – mondta el Gary Frost professzor, a kutatás vezetője.

Még évekig tarthat, mire a felfedezésből emberi fogyasztásra alkalmas szer lesz, ezért azt javasoljuk, addig is egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve menjen ki sportolni a szabadba, ha már ilyen szép az idő.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.

Mihez kezdj az avokádóval! – Tudunk egy tuti receptet Neked!

Bárhol nyaralunk, a helyi piacra már-már kötelezően ellátogatunk. Történt ez egy olasz városkában is, ahol – persze, csak átvitt értelemben – utánunk dobtak egy nagy adag avokádót. Zárás előtt voltunk, túl kellett adni a portékán. Először nagy volt a boldogságunk, aztán jött a kérdés: mégis mit csinálunk egy ekkora adag „zöldséggel”?