Becsüljük meg a hagymát! Alapzöldség a házi patikánkban
Tudtad, hogy a hagyma a leggyakrabban és a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségek közé tartozik? A magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga és kiegészítője, de ezenkívül a házi patikánkból sem hiányozhat, legyen szó akár a fokhagymáról, akár a vöröshagymáról.
Napjainkban egyre népszerűbb a póréhagyma valamint a lilahagyma is, de legnagyobb mennyiségben még mindig a két klasszikust fogyasztjuk, illetve használjuk gyógyításra.
Első sorban meg kell említenünk, hogy a hagyma sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (100 grammja akár 10 mg C-vitamint, a metélőhagyma 30 mg-ot), továbbá illóolajokat, amelyek az orrfacsaróan csípős illatért felelnek, valamint baktériumölő hatású kénvegyületeket. A hagyma nyers és főtt állapotában egyaránt fertőtlenítő, epe- és vizelethajtó, hurutoldó hatású, ezért gyakran alkalmazzák torokfájás ellen, külsőleg pedig sebek és fekélyek kezelésére. A hagyma leve értágító tulajdonságokat mutat, élénkíti a szívműködést, csökkenti a vércukorszintet.
Számos fajtájú, különféle színű és alakú hagyma kapható. A legelterjedtebbek a sokáig elálló, aranybarna vagy piros héjú változatok. A fehér hagyma ezeknél nagyobb, zamata enyhébb. Az édesebb hagymáknak elsősorban a gasztronómiában van szerepük. Gyógyászati célokra főként a csípősebb fajtákat használják.
Mire jó a hagyma a népgyógyászatban?
A hagyma serkenti az étvágyat, támogatja az emésztést, vizelethajtó és vérhígító hatású, továbbá csökkenti a nyálkahártya duzzanatát. Erős baktériumölő tulajdonságának köszönheti a "növényi antibiotikum" jelzőt. Mindenféle fertőzés, különösképpen a légúti fertőzések kiváló ellenszere. Vizsgálatok támasztják alá hatékonyságát az asztma kezelésében.
Ezért hatékony
100 g friss hagyma kb. 1,3 g fehérjét, 0,2 g zsírt, kb. 5 g szénhidrátot, továbbá ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, vasat, kalciumot, foszfort és jelentős mennyiségű magnéziumot, valamint A-, E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, pantoténsavat, biotint, folsavat és C-vitamint (akár 10 mg-ot) tartalmaz. A benne található alliinek szintén nagyon fontosak, mivel a hagyma felvágása után jótékony hatású kénvegyületekké alakulnak. Glükokinin nevű hatóanyaga a cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet.
Ennyi mindenre használjuk
Égésre
Enyhe égési sérülések és leégés esetén a friss hagymából készült borogatás hűsít, enyhíti a duzzanatot, továbbá csillapítja a fájdalmat. Hatóanyagai meggátolják továbbá, hogy kórokozók jussanak a szervezetbe. Vigyázat: Nagy kiterjedésű égési seb esetén azonnal forduljunk orvoshoz!
Rovarcsípésre
A rovarcsípések helyét frissen felvágott hagymával óvatosan töröljük át. A hagymában lévő illóolajok megakadályozzák a bőr esetleges gyulladását és duzzanatát. Amennyiben fullánk is maradt a bőrben, azt először el kell távolítani.
Érelmeszesedés ellen
A hagyma javítja a keringést, és ezzel megelőzi a lerakódások kialakulását az érfalon. Megelőző jelleggel javasolható naponta mintegy 50 g friss hagyma fogyasztása.
Köhögéscsillapításra
A köhögés enyhítésére készíts hagymaszirupot:
- 2 hagyma
- egy pohár cukor vagy méz
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy befőttesüvegbe két evőkanál cukrot szórunk, majd hozzáadjuk a hagyma egy részét. Egymásra rétegezzük a cukrot (vagy mézet) és a hagymát, közben az egészet erősen lenyomkodjuk. A befőttesüveget lezárjuk, és éjszakára állni hagyjuk. A keletkezett szirupot másnap palackba töltjük, lezárjuk. Sötét, hűvös helyen legfeljebb 10 napig tartható el. A szirupból naponta 3-5 alkalommal fogyaszthatunk 1 evőkanállal (gyermekek 1 kávéskanállal). Enyhíti a légúti panaszokat, különösen a száraz és kínzó köhögést.
Figyelmeztetés
A friss hagyma kissé puffasztó hatású, egyesek számára nehezen emészthető is lehet. Elég mintegy 15 percig párolni ahhoz, hogy könnyebben emészthetővé váljon. Vese- és májbetegségben szenvedők számára a hagyma túlzott fogyasztása kifejezetten káros lehet.
Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.
Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu/