2016.08.17. 15:59:57 14005 324

Becsüljük meg a hagymát! Alapzöldség a házi patikánkban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a hagyma a leggyakrabban és a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségek közé tartozik? A magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga és kiegészítője, de ezenkívül a házi patikánkból sem hiányozhat, legyen szó akár a fokhagymáról, akár a vöröshagymáról.

Többféle hagyma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Többféle hagyma

Napjainkban egyre népszerűbb a póréhagyma valamint a lilahagyma is, de legnagyobb mennyiségben még mindig a két klasszikust fogyasztjuk, illetve használjuk gyógyításra.

Első sorban meg kell említenünk, hogy a hagyma sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (100 grammja akár 10 mg C-vitamint, a metélőhagyma 30 mg-ot), továbbá illóolajokat, amelyek az orrfacsaróan csípős illatért felelnek, valamint baktériumölő hatású kénvegyületeket. A hagyma nyers és főtt állapotában egyaránt fertőtlenítő, epe- és vizelethajtó, hurutoldó hatású, ezért gyakran alkalmazzák torokfájás ellen, külsőleg pedig sebek és fekélyek kezelésére. A hagyma leve értágító tulajdonságokat mutat, élénkíti a szívműködést, csökkenti a vércukorszintet.

Számos fajtájú, különféle színű és alakú hagyma kapható. A legelterjedtebbek a sokáig elálló, aranybarna vagy piros héjú változatok. A fehér hagyma ezeknél nagyobb, zamata enyhébb. Az édesebb hagymáknak elsősorban a gasztronómiában van szerepük. Gyógyászati célokra főként a csípősebb fajtákat használják.

Mire jó a hagyma a népgyógyászatban?

A hagyma serkenti az étvágyat, támogatja az emésztést, vizelethajtó és vérhígító hatású, továbbá csökkenti a nyálkahártya duzzanatát. Erős baktériumölő tulajdonságának köszönheti a "növényi antibiotikum" jelzőt. Mindenféle fertőzés, különösképpen a légúti fertőzések kiváló ellenszere. Vizsgálatok támasztják alá hatékonyságát az asztma kezelésében.

Ezért hatékony

100 g friss hagyma kb. 1,3 g fehérjét, 0,2 g zsírt, kb. 5 g szénhidrátot, továbbá ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, vasat, kalciumot, foszfort és jelentős mennyiségű magnéziumot, valamint A-, E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, pantoténsavat, biotint, folsavat és C-vitamint (akár 10 mg-ot) tartalmaz. A benne található alliinek szintén nagyon fontosak, mivel a hagyma felvágása után jótékony hatású kénvegyületekké alakulnak. Glükokinin nevű hatóanyaga a cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet.

Ennyi mindenre használjuk

Égésre

Enyhe égési sérülések és leégés esetén a friss hagymából készült borogatás hűsít, enyhíti a duzzanatot, továbbá csillapítja a fájdalmat. Hatóanyagai meggátolják továbbá, hogy kórokozók jussanak a szervezetbe. Vigyázat: Nagy kiterjedésű égési seb esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Rovarcsípésre

A rovarcsípések helyét frissen felvágott hagymával óvatosan töröljük át. A hagymában lévő illóolajok megakadályozzák a bőr esetleges gyulladását és duzzanatát. Amennyiben fullánk is maradt a bőrben, azt először el kell távolítani.

Érelmeszesedés ellen

A hagyma javítja a keringést, és ezzel megelőzi a lerakódások kialakulását az érfalon. Megelőző jelleggel javasolható naponta mintegy 50 g friss hagyma fogyasztása.

Köhögéscsillapításra

A köhögés enyhítésére készíts hagymaszirupot:

  • 2 hagyma
  • egy pohár cukor vagy méz

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy befőttesüvegbe két evőkanál cukrot szórunk, majd hozzáadjuk a hagyma egy részét. Egymásra rétegezzük a cukrot (vagy mézet) és a hagymát, közben az egészet erősen lenyomkodjuk. A befőttesüveget lezárjuk, és éjszakára állni hagyjuk. A keletkezett szirupot másnap palackba töltjük, lezárjuk. Sötét, hűvös helyen legfeljebb 10 napig tartható el. A szirupból naponta 3-5 alkalommal fogyaszthatunk 1 evőkanállal (gyermekek 1 kávéskanállal). Enyhíti a légúti panaszokat, különösen a száraz és kínzó köhögést.

Figyelmeztetés

A friss hagyma kissé puffasztó hatású, egyesek számára nehezen emészthető is lehet. Elég mintegy 15 percig párolni ahhoz, hogy könnyebben emészthetővé váljon. Vese- és májbetegségben szenvedők számára a hagyma túlzott fogyasztása kifejezetten káros lehet.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.