2021.01.16. 14:57:39 6430 170

Beszéljünk az elkerülhetetlenről: A halál nyelvezete algoritmuson keresztül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az élet keserű bizonyossága tabutémának számít főként a nyugati társadalmakban, mégis beszélgetnünk kellene erről, hiába nehéz és kellemetlen. Most informatikusok segíthetnek dekódolni számunkra a halál “nyelvezetét”.

Gyertyaláng, gyász - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyertyaláng, gyász

Egy ausztrál kutatócsoport kísérlet során tervezte jobban megérteni az elmúlás megvitatására használt szavakat: azoktól kezdve, amelyek a belső zűrzavart hivatottak kifejezni, azokig, amelyek vigaszt nyújtanak. A tanulmány során egy érzelmeket olvasó számítógépes algoritmust alkalmaztak és azt tapasztalták, hogy minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb és könnyebb a halál békésebb megértése.

Ami miatt az érzelmi intimitás felborítandó:

A halandóság elfogadása nemcsak az egyén számára szükséges, de amiatt is beszélnünk kell róla, hogy együttérzőbb egészségügyi politika és infrastruktúra alakulhasson ki. A halálról való felfogásunk és azzal való tapasztalatunk nagyban befolyásolják nézeteinket és tetteinket!

A jelenlegi világjárvány miatt sok embert szorongással tölt el már a betegség gondolata is, de arról is elgondolkodtatta őket, hogyan kezeljük a közösségünket a biztonságunk megőrzéséhez, illetve milyen ellátást kaphatunk, ha betegség üti fel a fejét. A mélyebb megértéshez azonban a halállal kapcsolatos szavainkat kellene jobban megértenünk.

A halál nyelvi ábrázolása

Egy online tanfolyam kezdetén a majdnem 1500 résztvevőnek 3 szóval kellett leírnia a saját, és ugyancsak 3 szóval mások halálával kapcsolatos érzelmeit. Majd a tanfolyam végén megismételték nekik ugyanezt a kérdést érzelemelemzés céljából.

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb valószínűséggel használunk pozitív vagy belenyugvó szavakat - béke, elkerülhetetlen vagy természetes - a saját halálunkhoz fűződő érzelmek kifejezésére, míg másokéval kapcsolatban több negatív kifejezést - félelmetes, veszteség és szomorú - használunk.

A fiatalabb korosztály képviselői a tanfolyam végére jóval pozitívabban reagáltak a kérdésekre, ez jelzi azt, hogy a fiatalok számára különösen fontos a téma megismerése.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.