2021.07.25. 15:19:17 9098 238

Bizarr ételszínezékek? Rovarok az élelmiszerekben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy az E-120, vagy az E-904-es kódszámmal jelölt élelmiszer összetevők rovarszármazékot jelölnek? Legyen szó bíbortetűről vagy lakktetűről az élelmiszeripar előszeretettel használja ezeknek az ízeltlábúaknak a váladékát ételfestésre vagy ételízesítésre. Bizarr ugye?

Bonbon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bonbon

Bíbortetű (E-120)

Ezt az aprócska, mindössze 1,2-1,6 mm-es jelentéktelen, szabad szemmel alig látható szárnyas rovart Amerika felfedezése után ismerték meg az európaiak. A bíbortetű, azaz Dactylopius coccust már az aztékok is arra használták, hogy a napi viseletüket megszínezzék vele. A bíbortetű párzás után petéket rak le, amelyet kárminszínű viaszos burok vesz körül, és ez a festékanyag nemcsak a kiszáradástól védi meg a petéket, hanem a ragadozókat is elrettenti. Ezt az igen erőteljes színt használja fel az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is, ugyanis ez a színezőanyag egyáltalán nem káros az egészségre és teljesen természetes alapanyagot biztosít. A vöröses színt adó kármint használják fel a piros színű joghurtokhoz, a kólához, a szalámikhoz, a virslikhez és nem utolsó sorban a rúzsokhoz. Mivel ez az ételszínezék állati eredetű, manapság már a vegetáriánusok/vegánok tiltakozását is kiváltotta. Több helyen, mint pl., az iszlám és zsidó vallásban is tiltottnak számítanak az E-120 összetevőjű termékek.

Lakktetű (E-904)

Gondolkoztál már azon, hogy mitől annyira fényes annak az igazán impozáns marcipánnak a felülete? Mindezt a sellaknak, azaz a lakktetűnek köszönhetjük. A lakktetűnek van egy vöröses színű, sűrű, a gyantára emlékeztető állagú váladéka. Mivel ez teljesen ehető és emészthető, így az élelmiszeripar kedvenc természetes alapanyagává nőtte ki magát. Csodálatos fényességet kölcsönöz, akár a bonbonokon, csokoládékon és a színes cukorkákon. Azonban jó tudni, hogy 1 kg sellak előállításához több, mint százezer lakktetű váladékára van szükség, ami azért igencsak időigényes munkával jár, hogy ehhez a természetes alapanyagú végtermékhez jussunk. Érdekesség, hogy a sellakot korábban az elektromos ipar is használta, ugyanis ez a pecsétviasz volt a vonós hangszerek lakkja.

Forrás: wikipedia

kulturpara

nagart

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.