2021.07.25. 15:19:17 10021 238

Bizarr ételszínezékek? Rovarok az élelmiszerekben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy az E-120, vagy az E-904-es kódszámmal jelölt élelmiszer összetevők rovarszármazékot jelölnek? Legyen szó bíbortetűről vagy lakktetűről az élelmiszeripar előszeretettel használja ezeknek az ízeltlábúaknak a váladékát ételfestésre vagy ételízesítésre. Bizarr ugye?

Bonbon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bonbon

Bíbortetű (E-120)

Ezt az aprócska, mindössze 1,2-1,6 mm-es jelentéktelen, szabad szemmel alig látható szárnyas rovart Amerika felfedezése után ismerték meg az európaiak. A bíbortetű, azaz Dactylopius coccust már az aztékok is arra használták, hogy a napi viseletüket megszínezzék vele. A bíbortetű párzás után petéket rak le, amelyet kárminszínű viaszos burok vesz körül, és ez a festékanyag nemcsak a kiszáradástól védi meg a petéket, hanem a ragadozókat is elrettenti. Ezt az igen erőteljes színt használja fel az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is, ugyanis ez a színezőanyag egyáltalán nem káros az egészségre és teljesen természetes alapanyagot biztosít. A vöröses színt adó kármint használják fel a piros színű joghurtokhoz, a kólához, a szalámikhoz, a virslikhez és nem utolsó sorban a rúzsokhoz. Mivel ez az ételszínezék állati eredetű, manapság már a vegetáriánusok/vegánok tiltakozását is kiváltotta. Több helyen, mint pl., az iszlám és zsidó vallásban is tiltottnak számítanak az E-120 összetevőjű termékek.

Lakktetű (E-904)

Gondolkoztál már azon, hogy mitől annyira fényes annak az igazán impozáns marcipánnak a felülete? Mindezt a sellaknak, azaz a lakktetűnek köszönhetjük. A lakktetűnek van egy vöröses színű, sűrű, a gyantára emlékeztető állagú váladéka. Mivel ez teljesen ehető és emészthető, így az élelmiszeripar kedvenc természetes alapanyagává nőtte ki magát. Csodálatos fényességet kölcsönöz, akár a bonbonokon, csokoládékon és a színes cukorkákon. Azonban jó tudni, hogy 1 kg sellak előállításához több, mint százezer lakktetű váladékára van szükség, ami azért igencsak időigényes munkával jár, hogy ehhez a természetes alapanyagú végtermékhez jussunk. Érdekesség, hogy a sellakot korábban az elektromos ipar is használta, ugyanis ez a pecsétviasz volt a vonós hangszerek lakkja.

Forrás: wikipedia

kulturpara

nagart

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.