2024.06.05. 08:34:11 6039 195

Bizonyítványfotók a közösségi médián – megosszam vagy ne osszam?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hamarosan ránk köszönt egy újabb tanév vége, és ilyenkor a közösségi média felületeket szinte ellepik a bizonyítványokról készült fotók. Természetesen minden szülő örül annak, ha a gyereke jó eredményeket ér el az iskolában és mindezt megoszthatja az ismerőseivel. De vajon mit mond erről a szakember?

Suli vége Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Suli vége Fotó:123rf.hu

Barrington H. Brennen pszichológus a Sounds of Encouragement Association média- és tanácsadó szervezet társelnöke határozott véleményt alkotott a kérdésről. Egy 2019-es írásában ugyanis azt tanácsolta a szülőknek, hogy ne osszák meg gyermekeik osztályzatait a közösségi média felületein. Megjegyezte, hogy az elmúlt években végigkövetett események láttán úrrá lett rajta az aggodalom, miközben folyamatosan visszatérő kérdés volt számára az, hogy: „Miért csinálják ezt a szülők?”

Brennen álláspontja szerint a bizonyítványok szociális médián történő nyilvánossá tételével több információt oszthatunk meg a világgal, mint amennyit szeretnénk. Rámutat arra, hogy az életünket gyökeresen átrendező digitális világ előtti időkben az osztályzatok kérdése a privát szférához tartozott. Ma viszont már önként tárunk a nyilvánosság elé olyan személyes eseményeket is, mint a nyaralás, a vásárlás, az ebéd, a rokonlátogatás, vagy a családi ünnepek. A bennünket ért örömteljes dolgok megosztásával önmagában nincs is gond, amennyiben tudjuk, hogy mennyi az annyi, és mikor kerültünk határfeszegető helyzetbe e téren.

Mit erősít valójában?

A pszichológus szerint egy kiskorú bizonyítványának publikussá tétele hosszú távon sértheti az identitását. Brennen rögtön hozzáfűzi azt is, hogy az esetek többségében a szülő egójának növeléséről van szó, melynek hátterében a „nézd csak, milyen okos az én gyermekem” dicsekvés áll. Ez a magatartás fittyet hány a kevésbé eredményes gyermekek érzéseire, akik emiatt kevesebbnek, gyengébbnek érzik magukat – meglehet, annak ellenére, hogy egész évben keményen dolgoztak. A szerző egyik kulcsfontosságú megjegyzése a jelenséggel kapcsolatban az, hogy ezzel erősítik az egymással való összehasonlítgatás rendkívül frusztráló kultúráját, valamint acélozzák a társadalom mindenben tökéletességre, tévedhetetlenségre törekvő káros magatartást.

A Quora nevű népszerű online kérdezz-felelek felületen a következő kérdés jelent meg: „Közöljem a szüleimmel, hogy nem akarom, hogy a tanulmányi eredményeimről posztoljanak?” Válaszként elhangzott, hogy:

  • amennyiben a kérdező (diák) kényelmetlenül érzi magát a tanulmányi eredményei megosztása miatt, úgy teljesen jogos ebbéli érzéseinek megosztása a szüleivel (már az adatvédelmi aggodalmak is okot adhatnak erre),

  • a magánélet tiszteletben tartása érdekében érdemes meghúzni a határokat annak kapcsán is, hogy milyen információkat oszthatnak meg a szülők gyermekeikről az online térben,

  • mindeközben kiemelten fontos az oda-vissza történő tiszteletteljes kommunikáció érvényesítése (pl. hogy megértő módon közölje szüleivel érzéseit, kérve, hogy tartsák tiszteletben a kérését),

  • javasolhat alternatív eredmény-ünneplési módokat, hogy ennek keretében ismerjék el az eredményeit, kiküszöbölve a közösségi médiát (pl. családi vacsora, fényképes album készítése stb.)

  • a kompromisszumkötés is egy szóba jöhető opció, amelyben például a gyermek kérheti, hogy a róla való bármilyen információ posztolása előtt a szülő kérje az ő jóváhagyását, beleegyezését,

  • fontos megérteni a gyermekére büszke szülő nézőpontját is, aki örömében szó szerint világgá kürtölné a sikereket, ám mindeközben a legfontosabb, hogy ne sérüljenek a gyermek jogai, így érdemes a közös megoldásokra törekedni.

A Kaspersky nemzetközi kiberbiztonsági cég szerint a közösségi média által kínált új dimenzió több szülőt beleejtett abba a csapdába, hogy túl sok gyermekeikkel kapcsolatos információt tárnak fel a nagyvilág előtt. Ez a „túlmegosztás” (oversharenting) jelensége, ami – bár a megosztásnak vannak pozitívumai is – problémás helyzetek előidézője lehet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...