Borscs, az orosz céklaleves
Hiába harangoztuk be céklalevesként, most leginkább a fehér káposztát szeretnénk kiemelni ebben az ételben, mivel az a savanyítás során megőrzi magas C-vitamin tartalmát, és nagyszerű egészségmegőrző hatású.
Jöjjön egyből a kihívás! Olvasd el úgy a receptet, hogy az ne vegye el kedvedet az elkészítésétől! :)
Aki szereti a gazdag leveseket, sok-sok zöldséggel és némi hússal, az biztosan meg fogja főzni ezt a melengető fogást, annak ellenére, hogy kissé hosszadalmas az elkészítése.
A borscs leves receptje:
Hozzávalók:
- 60 dkg húsos csont
- 2 közepes cékla
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 db paradicsom
- 1 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. cukor
- 1 ek. ecet
- fél citrom leve
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem és/vagy 2 babérlevél (Ez utóbbi enyhíti a káposzta puffasztó hatását!)
- só, bors
A húsos csontot tedd fel 1.5 l vízben főni. Adj hozzá pár szem egész borsot és a babérlevelet vagy a petrezselymet, és kezdd el előkészíteni, azaz vágd kisebb-nagyobb darabokra a zöldségeket.
Némi zsíron kezd el párolni a céklát és a paradicsomot a cukor, az ecet és 0.5 dl víz hozzáadásával. 20 perc alatt a szükséges állagúra, tehát félpuhára fő! A húsos csontot vedd ki a vízből, és helyette tedd bele a krumplit és a káposztát. Főzd 15 percig.
Eközben vajon párold meg a hagymákat, és azon a többi zöldséget is. A legjobb, ha az alaplevéből átmerve párolod ezeket meg.
10 perc után add hozzá a céklás részt, és tedd vissza a csontról lefejtett húst. Ezután lassú tűzön bő 3 órát kell főzni, míg minden finom puha nem lesz. A sót ízlés szerint adagold a levesbe, a hozzáadott víz mennyiségével pedig az állagot tudod szabályozni!
Tányérba merve egy-egy kanál tejföllel szervírozd!
Forrás: haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/leves/borscs/