2023.02.28. 17:25:00 8600 311

Búcsúzzunk el a februártól egy ízes-mázas töltött fánkkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Viszlát tél! Köszi, de elég volt belőled ennyi! Ne búsulj, fogunk újra találkozni – túlságosan is hamar. De köszönjük neked a szeretteinkkel való bekuckózásokat és a rád jellemző csodás ízeket! Én személy szerint leginkább a forró csokit, a sült almát és télbúcsúztató fánkokat.

Töltött fánkok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött fánkok

A téltemető heteink farsangi forgataga ugyanis nem múlhat el fánk sütés nélkül! Én mondjuk ezt a rész leginkább másokra hagyom és a végeredményt kóstolom, de való igaz, hogy a bolti fánkokat össze sem lehet hasonlítani a házi készítésű finomságokkal.
Még egyszer – idén februárban utoljára - süthetne nekem valaki egy kissé munkás, de annál ízletesebb olasz fánkot!

Citromkrémmel töltött bomboloni

Hozzávalók 10 db fánkhoz:

500 gr liszt
24 gr friss élesztő
6 gr finom szemű só
40 gr cukor
100 gr víz
2 db közepes tojás
40 gr lágy vaj

Elkészítés:

Keverjük össze egy nagyobb keverőtálban a lisztet a cukrot és a sót, ehhez a keverékhez morzsoljuk hozzá az élesztőt. Kapcsoljuk be a robotgépet, és öntsük a száraz hozzávalókhoz hozzá kisebb adagokban a vizet.

Ezután törjük fel a szobahőmérsékletű tojásokat, hogy azok is az alakuló fánk tésztába kerülhessenek. Dolgozzuk jól össze a tésztát, majd, amikor már összeállt, a darabokra vágott, szobahőmérsékletű vaj is kerüljön bele kis adagokban a keverőtálba.

A fánk tésztáját ezután hagyjuk 10 órán vagy egész éjszakán át a hűtőben, a tálat fóliával fedjük le. Mielőtt a tésztával újból dolgozni kezdünk, hagyjuk bő 10 percig szobahőmérsékleten állni.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk téglalap alakúra, majd mintha croissant tésztáját készítenénk, hajtogassuk be a 2 cm vastag tésztalap széleit középig, majd ezt is hajtsuk félbe hosszában és keresztben is. Várjunk 5 percet, majd nyújtsuk ki a tésztát, ezután ismételjük meg a hajtogatást és a nyújtást még egyszer.

Fánk szaggatóval vagy egy üvegpohár segítségével szaggassuk ki a vékonyra nyújtott tésztából a fánkokat, és hagyjuk még egy órát kelni a kiszaggatott tésztát. A kör alakú fánkocskákat felhevített, de nem túl forró olajban süssük ki egyszer megforgatva. Oldalanként kb. 2-2 percet számoljunk rá.

A kisült és lecsepegtetett fánkokat aztán habzsákba töltött töltelékkel töltjük meg, ami lehet lekvár, nutella, vaníliás vagy csokoládés krém, de a leginkább olasz ízvilágot talán a citromkrémmel érhetjük el. A citromkrém receptjét itt tudjátok megnézni!

Akiknek kedve van csavarni egyet az édes és a fanyar ízvilág kettősén, készíthetnek egy fincsi mázat is a fánkocskákra!

Glazúr a fánkra

1 cs. porcukor
2 ek. olvasztott vaj
2 tk. sűrített tej
3 tk. víz
vaníliakivonat
egy csipet só

Keverjük össze a felolvasztott vajjal a cukrot, majd, amikor az teljesen felolvadt, egymás után sorba kerüljenek bele a máz további összetevői is. A vizet hagyjuk a végére, és figyeljük, hogy megfelelő-e a kiírt mennyiség, előfordulhat, hogy egy-egy teáskanálnyival több vagy kevesebb kell a megfelelő sűrűségű cukormáz eléréséhez.

Az elkészült mázat aztán a már megtöltött fánkok tetejére csorgatjuk.

Forrás: www.giallozafferano.it

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.