Churros: a fánk spanyolul
Itt a farsang, áll a bál... Már csak azt kell eldönteni, hogy minek öltözünk ÉS azt, hogy milyen fánkot eszünk. :) Ezen tanakodhatnánk, de mi inkább csak letesszük a voksunkat az idei kedvencünk mellett, ami a churros.
Ez az égetett tésztás fánk különlegesség a spanyolok hagyományos étke. Most Gizi receptjét osztjuk meg veletek.
Churros
Tészta hozzávalói:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 tk cukor
- 4 db tojás
- 1/2 mk sütőpor
- 1 csipet só
A tejet tegyük fel melegedni a vajjal, a cukorral, és egy csipet sóval, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, öntsük hozzá a sütőporral összekevert lisztet.
Ezután kevergetve addig pirítsuk a tésztát míg elválik az edény falától. (pár percig kevergetve pirítsuk a tésztát, nem kell félni, nem fog leégni)
Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és robotgéppel keverjük simára a masszát. (minden egyes tojással keverjük alaposan össze) Az elkészült masszát ezután kanalazzuk habzsákba, vagy kekszkinyomóba.
Egy serpenyőbe tegyünk bőségesen olajat, majd hevítsük fel. Ezután nyomjunk bele ízlés szerinti hosszú tésztacsíkokat, majd süssük szép pirosra a fánkokat, és süssük szép pirosra.
A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tejszínes csokoládé hozzávalói:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dl habtejszín
A csokoládét tördeljük bele egy habüstbe, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, majd keverjük szép simára.
A kisült fánkokat ízlés szerint még melegen meghempergethetjük vaníliás porcukorba, majd a tejszínes csokoládéval kínáljuk. (frissen kisütve, melegen a legfinomabb, ezért érdemes közvetlenül tálalás előtt sütni)
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu