Csavarj egyet: az almás pite!
A hagyományos almás piténél talán csak egy jobb van, ez a karamellás-diós amerikai almás pite. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Karamellás diós almás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg Vénusz sütőmargarin (laktózmentes)
- 10 dkg barna cukor
- csipet só
- 5-6 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, a barna cukrot, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
Ezután gyúrás közben, apránként kanalazzunk hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon a tészta, majd csipjük le a 2/3 részét, és mindegyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél órára. (Arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a tészta)
Hozzávalók a szóráshoz:
- 5 dkg darált dió
- 4 db babapiskóta
- 1 cs vaníliás cukor
A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a darált diót és a vaníliás cukrot.
A nagyobb tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát.
Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az almát.
Almás töltelék hozzávalói:
- 1 kg édes alma
- 2 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk almáspite fűszerkeverék
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Ezután keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel, és a gyömbérrel, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni.
Ezután keverjük át, és öntsük le az összegyűlt levet, adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) és keverjük alaposan össze, majd kanalazzuk rá a diós keverékre.
Karamell hozzávalói:
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg Vénusz margarin
A kristálycukrot állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk rá az alma tetejére.
Vegyük ki a hűtőből a kisebb tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés szerinti formával szúrjuk ki. (én pl. kis levél formával szúrtam ki a tésztát)
Ezután a kiszúrt tésztával fedjük be a pitét mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a pitét.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu/